Unesco Vlaanderen

Antwerpen stapt in Unesco-netwerk van Wereldboekensteden

Gepubliceerd op 23/09/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

De steden die sinds 2001 werden benoemd tot Wereldboekenstad door Unesco, kunnen toetreden tot een nieuw netwerk om ervaringen met elkaar te delen ter promotie van het lezen en het boek. Ook Antwerpen, Wereldboekenstad in 2004, zet de stap.

De stad Antwerpen ondertekende eerder deze week het charter waarmee ze formeel toetreedt tot het Unesco-netwerk van Wereldboekensteden. Het netwerk zal werken met een digitaal platform om inspirerende voorbeelden uit te wisselen rond de promotie van het lezen en het boek. De leden zullen ook jaarlijks worden uitgenodigd op een netwerkvergadering in de nieuwe Wereldboekenstad. Zowat 90 procent van de Wereldboekensteden zou al hebben aangegeven tot het nieuwe netwerk te zullen toetreden. 

Het netwerk is in april 2022 gelanceerd in het Georgische Tbilisi, Wereldboekenstad 2021, en geeft een nieuwe impuls aan het Wereldboekenstadprogramma van Unesco. Dat initiatief erkent elk jaar een stad voor haar inspanningen om lezen en boeken te promoten. De laureaat organiseert dat jaar een reeks bijkomende activiteiten om de leescultuur te bevorderen in alle leeftijdscategorieën. Door in het netwerk te stappen, engageren de Wereldboekensteden zich op lange termijn om zich zowel individueel als collectief in te zetten voor de promotie van het boek en het stimuleren van het lezen.