Unesco Vlaanderen

België lid Uitvoerende Raad UNESCO

Gepubliceerd op 02/11/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

België is verkozen als een van de 31 nieuwe leden van de Uitvoerende Raad van UNESCO tijdens de 35ste Algemene Conferentie die plaatsvond van 6 tot 23 oktober 2009 in Parijs. Ons land zal zich tijdens zijn mandaat vooral concentreren op de aan de gang zijnde hervormingen van de Organisatie in het kader van de zogenaamde "One UN" strategie waarmee de Verenigde Naties de activiteiten van zijn verschillende agentschappen wil stroomlijnen om de impact van hun werking te vergroten.

De Uitvoerende Raad bestaat uit 58 lidstaten van UNESCO. Deze zijn onderverdeeld in vijf groepen op basis van geografische spreiding. De volgende landen zijn op 14 oktober verkozen:

Groep I: Monaco, Denemarken, België

Groep II: Slowakije, Roemenië, Polen, Letland, Oezbekistan, Wit-Rusland

Groep III: Saint Lucia, Barbados, Grenada, Haïti, Peru, Venezuela

Groep IV : China, Vietnam, Japan, India, Bangladesh, Kazachstan

Groep Va: Burkina Faso, Djibouti, Kenia, Ghana, Congo, Democratische Republiek Congo, Zimbabwe

Groep Vb: Algerije, Egypte, Syrië

De overige lidstaten van de Uitvoerende Raad werden verkozen tijdens de Algemene Conferentie in 2007. Hun mandaat eindigt in 2011. Het gaat om: Argentinië, Chili, Ivoorkust, Cuba, El Salvador, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Koeweit, Madagaskar, Maleisië, Mongolië, Marokko, Niger, Pakistan, Filippijnen, Zuid-Korea, Rusland, Saoedi-Arabië, Senegal, Spanje, Sri Lanka, Tunesië, Tanzania, VS, Zambia.

Vier landen van wie het mandaat pas in 2011 afliep - Albanië, Bulgarije, Hongarije en Jamaica - besloten om hun zetel vroegtijdig ter beschikking te stellen om meer rotatie tussen landen in de Uitvoerende Raad mogelijk te maken.

De Uitvoerende Raad komt twee keer per jaar samen om de uitvoering van het programma en de begroting van UNESCO te controleren. Om de vier jaar verkiest de Raad ook een kandidaat voor de functie van directeur-generaal van UNESCO. Die kandidaat wordt vervolgens voorgesteld aan de Algemene Conferentie die het laatste woord heeft over de benoeming.