Unesco Vlaanderen

Belgische cineaste krijgt UNESCO filmprijs

Gepubliceerd op 25/05/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

De Belgische cineaste Chantal Akerman krijgt dit jaar samen met de Senegalese regisseur Ousmane Sembene de UNESCO Fellini medaille, een prijs die hun bijdrage tot het bevorderen van het respect voor de culturele diversiteit erkent. De uitreikingsceremonie wordt op 28 mei in Barcelona gehouden naar aanleiding van het Universele Forum van Culturen waarvan de UNESCO medeorganisator is. De medailles worden overhandigd tijdens een van de Dialogen van het Forum. Global Audiovisual Communication, Cultural Diversity and Regulation brengt autoriteiten, producenten en mediamensen bijeen om te praten over de rol die de audiovisuele industrie kan spelen bij het bevorderen van de culturele diversiteit.

De in 1950 in Brussel geboren Chantal Akerman is een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de post-nouvelle vague, een filmstroming die ontsproot uit mei 1968. Akerman regisseerde 41 films. Voor 21 daarvan schreef ze zelf het scenario. Ze acteerde ook zelf in 8 van haar films. Haar meest bekende werk is Je, tu, il, elle uit 1974. Ze draaide ook een aantal opmerkelijke documentaires zoals D'Est (1993), een reis door Oost-Europa van waar haar familie afkomstig is, Sud (1999), een kijk op het racisme en de sociale onderdrukking in het zuiden van de Verenigde Staten en De l'autre côté (2002), over de leefomstandigheden van Mexicaanse migranten in de Amerikaanse grensstreek.

Tot de eerdere laureaten van de Fellini prijs behoren Samira Makhmalbaf (Iran, 2000), Gérard Depardieu (Frankrijk, 2001), Im-Kwon Taek (Korea, 2002) et Pierre Rissient (Frankrijk, 2002), Clint Eastwood (VS, 2003) et Lester James Peries (Sri Lanka, 2003).

Voor meer informatie over Chantal Akerman: http://www.worldartists.com/chantal.htm

Een overzicht van de films die Chantal Akerman draaide, krijgt u op http://www.imdb.com/name/nm0001901/