Unesco Vlaanderen

Belgische site wint UNESCO Web Prijs

Gepubliceerd op 19/11/1999 door Unesco Platform Vlaanderen

Nirvanet (http://www.nirvanet.com) presenteert culturen en plaatsen uit de hele wereld via kunst, muziek en video. De internationale jury die de prijs toekende, roemde Nirvanet voor zijn "subtiele mix tussen het globale en het lokale", en voor zijn "uitstekende combinatie van audiovisuele kunst, geavanceerde technologie en cybercultuur". De site, die "een nieuwe visie op de multiculturele wereld" biedt, is beschikbaar in vier talen, om zo het gebruik van verschillende talen op het web te promoten. Nirvanet werd gecreëerd door een internationaal team van websdesigners, opererend vanuit Brussel.

Vicente Huidobro (http://www.uchile.cl/cultura/huidobro), ontworpen door studenten en professoren van de Universiteit van Chili, bevat een selectie gedichten, vertellingen, brieven en manifesten van de Chileense dichter. De site, in het Frans en het Spaans, bevat ook een biografie, foto's, kritische teksten en bibliografische informatie. De jury benadrukte de hoge kwaliteit van de site en haar "uniek en smaakvol" design en haar logisch navigatiesysteem. Ze bedacht de site ook met de prijs omdat ze een uitstekend voorbeeld is van hoe je literatuur aan een groot publiek kan voorstellen.

De twee prijzen, elk goed voor een bedrag van 5.000 dollar, worden jaarlijks toegekend aan uitzonderlijke artistieke websites in twee categorieën: de beste website rond een vrij thema dat verband houdt met internationale samenwerking op het vlak van onderwijs, wetenschappen, cultuur of communicatie (m.a.w. het actieterrein van UNESCO) en de beste website rond een specifiek thema, dit jaar, websites die teksten, muziek of kunst toegankelijk maken voor het ruime publiek.

De internationale jury, bestaande uit 7 leden afkomstig uit verschillende regio's, selecteerden de winnende sites uit de bijna 500 projecten die webdesigners uit 71 landen indienden.