Unesco Vlaanderen

Beurzen uitgereikt aan drie jonge wetenschapsters

Gepubliceerd op 21/09/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

Om de twee jaar worden in ons land beurzen uitgereikt aan beloftevolle jonge vrouwelijke wetenschappers in het kader van een samenwerking tussen UNESCO en L'Oréal, het Franse bedrijf dat actief is in cosmetica en schoonheidsverzorging. Op 15 september 2011 werden in Brussel de drie winnaars voorgesteld van de  Belgische L'Oréal-UNESCO-beurzen For Women in Science 2011.

De winnaars van editie 2011

Leen Boesmans (K.U. Leuven) hoopt een bijdrage te kunnen leveren om het ontstaansmechanisme van colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm, te kunnen achterhalen en zo de hoop van de patiënten om te genezen levend te houden.

Perrine Cochez (UCL) zou graag haar kennis over de ontsteking die leidt tot psoriasis (chronische auto-immuunziekte) verder uitdiepen. Omdat er tot nu toe geen genezing mogelijk is, is iedere stap vooruit belangrijk in het onderzoek.

Leen Mathys (K.U. Leuven) gaat onderzoek verrichten in verband met het hiv-virus en focussen op de verbinding met en het doordringen van het virus in de cel. Een ware uitdaging voor een vorser.

Nationaal luik van internationaal programma

De Belgische L'Oréal-UNESCO-beurzen For Women in Science, die uitgereikt worden onder toezicht van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique - FNRS vormen het nationale luik van het programma For Women in Science. Dit werd in 1998 opgericht door L'Oréal en UNESCO om de opmerkelijkste wetenschappelijke talenten te belonen en aan te moedigen en om de belangrijke rol van de vrouwen binnen de wetenschap te promoten. Door uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers voor het voetlicht te plaatsen, willen beide partners ook bij de allerjongsten wetenschappelijke roepingen doen ontstaan.

De Belgische Beurzen, opgericht in 2007, belonen om de twee jaar drie jonge vrouwen voor de uitmuntendheid van hun werk, hun moed en hun inzet binnen het domein van het wetenschappelijk onderzoek. Deze Beurzen ter waarde van 60.000 euro geven jonge vrouwen de kans om aan een doctoraat te beginnen. De jury, voorgezeten door professor Christine Van Broeckhoven (Laureate voor Europa in 2006 van de internationalePrijs L'Oréal-UNESCO), bestaat uit eminente wetenschappers die de Vlaamse UNESCO Commissie, de Frans- en Duitstalige Commissie voor UNESCO, de fondsen voor het wetenschappelijk onderzoek en de Wetenschappelijke Directie van L'Oréal Belgilux vertegenwoordigen.