Unesco Vlaanderen

Dit zijn de laureaten van de 25e For Women in Science International Awards

Gepubliceerd op 02/06/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

De Fondation L'Oréal en Unesco reiken op 15 juni de For Women in Science International Awards 2023 uit aan vijf laureaten. 

Op 15 juni eren de Fondation L'Oréal en Unesco vooraanstaande vrouwelijke wetenschappers uit vijf regio's van de wereld voor hun bijdrage aan de samenleving met hun onderzoek in natuurwetenschappen, wiskunde en informatica.

De vijf laureaten zijn:

Professor Suzana Nunes – chemie

Laureaat voor Afrika en de Arabische Staten

Bekroond voor haar uitstekende werk bij het ontwikkelen van innovatieve membraanfilters om zeer efficiënte chemische scheidingen te bereiken met een lagere ecologische voetafdruk. Haar onderzoek helpt de water-, petrochemische en farmaceutische industrie om duurzamer te werken.

Professor Anamaría Font – fysica

Laureaat voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

Bekroond voor haar belangrijke bijdragen aan de theoretische deeltjesfysica, in het bijzonder aan de studie van de snaartheorie. Haar onderzoek heeft de implicaties van de theorie voor de structuur van materie en kwantumzwaartekracht bevorderd, wat ook relevant is voor de beschrijving van zwarte gaten en de eerste momenten na de oerknal.

Professor Aviv Regev – bio-informatica

Laureaat voor Noord-Amerika

Bekroond voor haar pionierswerk door wiskunde en informatica toe te passen om een revolutie teweeg te brengen in de celbiologie. Haar onderzoek stelt wetenschappers in staat om de biljoenen cellen in het lichaam te ontdekken en te karakteriseren en verbetert het vermogen van wetenschappers om de mechanismen die ziekte veroorzaken te ontcijferen en te viseren, om betere diagnostiek en therapieën te ontwikkelen.

Professor Lidia Morawska – aard- en milieuwetenschappen

Laureaat voor Azië en de Stille Oceaan

Bekroond voor haar excellente onderzoek op het gebied van luchtverontreiniging en de impact daarvan op de menselijke gezondheid en het milieu, met een specifieke focus op fijnstof in de lucht. Haar buitengewone toewijding en impact hebben een brug geslagen van fundamentele wetenschap naar beleid en praktijk om iedereen schone lucht te bieden.

Professor Frances Kirwan – wiskunde

Laureaat voor Europa

Bekroond voor haar uitzonderlijke werk in de zuivere wiskunde door geometrie en algebra te combineren om technieken te ontwikkelen om de classificatie van geometrische objecten te begrijpen. Deze technieken zijn gebruikt door theoretisch natuurkundigen die op zoek zijn naar wiskundige beschrijvingen van ons universum. Haar recente werk heeft het potentieel om wetenschappers te helpen cruciale informatie uit grote complexe datasets te halen.

25 jaar samenwerken voor meer vrouwen in de wetenschappen

Al 25 jaar werken de Fondation L'Oréal en Unesco samen om vrouwen in de wetenschap te promoten via de For Women in Science International Awards en de Young Talents Programmes, waarbij vrouwelijke wetenschappers in de schijnwerpers worden gezet en wordt bijgedragen aan het doorbreken van het glazen plafond in de wetenschap.

Geleidelijke vooruitgang, maar onvoldoende

Eind de jaren negentig vertegenwoordigden vrouwen 27% van de onderzoekers wereldwijd. In 2014 is dit percentage gestegen tot 30% en vandaag is één onderzoeker op drie een vrouw (33%). Hoewel het aantal vrouwen dat een wetenschappelijke loopbaan nastreeft geleidelijk toeneemt, is deze vooruitgang nog onvoldoende. Bovendien blijft het glazen plafond een realiteit: slechts 18% van de senior wetenschappelijke functies in Europa wordt bekleed door vrouwen, en slechts 12% van de leden van nationale wetenschappelijke academies wereldwijd zijn vrouwen. En minder dan 4% van de Nobelprijzen voor natuurwetenschappen is toegekend aan vrouwen.