Unesco Vlaanderen

Dit zijn de laureaten van de L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Awards 2024

Gepubliceerd op 15/05/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco en de Fondation L’Oréal maken de namen bekend van de vijf laureaten van de L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Awards 2024. Op 28 mei zullen deze onderzoeksters op het hoofdkantoor van Unesco in Parijs worden geëerd voor hun baanbrekende onderzoek op het gebied van de levens- en milieuwetenschappen. 

Het dit jaar bekroonde onderzoek leverde een grote bijdrage aan het aanpakken van mondiale uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid, variërend van kanker tot infectieziekten zoals malaria en polio, en chronische ziekten zoals obesitas, diabetes en epilepsie.

De vijf laureaten zijn:

Professor Rose Leke – Immunologie

Laureaat voor Afrika en de Arabische Staten

Bekroond voor haar toegewijde leiderschap, uitstekend onderzoek en baanbrekende inspanningen om de resultaten bij zwangerschapsgerelateerde malaria te verbeteren, de uitroeiing van polio te bevorderen en de immunisatie in Afrika te verbeteren, evenals voor haar inspanningen om jonge wetenschappers meer kansen te geven. De nationale, regionale en mondiale invloed van dr. Leke heeft een diepgaande invloed gehad op de volksgezondheid in haar geboorteland Kameroen en in heel Afrika.

Professor Alicia Kowaltowski – Biochemie

Laureaat voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

Bekroond voor haar fundamentele bijdrage aan de biologie van de mitochondriën, die “de belangrijkste energiebron van de cel zijn en fungeren als hun batterijen”. Haar werk is van cruciaal belang geweest voor ons begrip van de implicaties van het energiemetabolisme bij chronische ziekten, waaronder obesitas en diabetes, en bij veroudering.

Professor Nada Jabado – Menselijke genetica

Laureaat voor Noord-Amerika

Bekroond voor het revolutionair veranderen van ons begrip van de genetische defecten die verantwoordelijk zijn voor agressieve hersentumoren bij kinderen. Haar baanbrekende ontdekking van de allereerste histonmutaties bij ziekten bij de mens, ook wel oncohistones genoemd, heeft geleid tot een fundamentele verandering op het gebied van kankeronderzoek. Door haar innovatieve onderzoek en effectief leiderschap bij het opzetten van een wereldwijd samenwerkingsnetwerk heeft ze de medische benadering van kinderkanker opnieuw vorm gegeven, waardoor zowel de diagnostische mogelijkheden als de klinische behandelingen voor jonge patiënten zijn verbeterd.

Professor Nieng Yan - Structurele biologie

Laureaat voor Azië en de Stille Oceaan

Bekroond voor het ontdekken van de atomaire structuur van meerdere membraaneiwitten die het verkeer van ionen en suikers door het celmembraan regelen. Haar uitzonderlijke onderzoek droeg bij tot de behandeling van meerdere aandoeningen zoals epilepsie en hartritmestoornissen. Als toonaangevende autoriteit op haar vakgebied inspireert dr. Yan vrouwelijke wetenschappers wereldwijd. Ze is een groot pleitbezorger van gendergelijkheid in onderzoek en wetenschappelijk onderwijs.

ProfesGenevièvesor  Almouzni – Moleculaire biologie

Laureaat voor Europa

Bekroond voor haar baanbrekende bijdragen aan het begrijpen hoe DNA is verpakt met eiwitten in de celkern. Haar werk op het gebied van de epigenetica heeft ons begrip vergroot van hoe de identiteit van cellen wordt bepaald tijdens de normale ontwikkeling en wordt verstoord door kanker. Haar buitengewone successen bij het bevorderen van onderzoek, het opleiden van de volgende generatie wetenschappers en het promoten van vrouwen in de wetenschap zijn inspirerend.

26 jaar samenwerking voor meer vrouwen in de wetenschap

Al 26 jaar werken de Fondation L'Oréal en Unesco samen om vrouwen in de wetenschap te promoten via de For Women in Science International Awards en de Young Talents Programmes, waarbij vrouwelijke wetenschappers in de schijnwerpers worden gezet en wordt bijgedragen aan het doorbreken van het glazen plafond in de wetenschap.