Unesco Vlaanderen

Birmese journalist na 19 jaar vrijgelaten

Gepubliceerd op 25/09/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

De Birmese journalist U Win Tim is een van de 9.000 gedetineerden die op 23 september 2008 werden vrijgelaten in een 'gebaar van goede wil' van het militaire regime in Rangoon. Hij zat negentien jaar opgesloten en was daarmee de langst vastzittende politieke gevangene van het land. U Win Tin werd gevangengezet omdat hij ervan verdacht werd lid te zijn van de verboden Communistische Partij.

U Win Tin werd gearresteerd in 1989 en veroordeeld tot 14 jaar opsluiting. In 1996 kreeg hij er nog vijf jaar gevangenisstraf bij omdat hij, tegen de gevangenisvoorschriften in, in het bezit was van schrijfmateriaal. In dat jaar had hij de VN verwittigd over de mensonterende omstandigheden in de Birmese gevangenissen.

U Win Tin is 79 jaar oud. Voor zijn detentie was hij hoofdredacteur van de krant Hanthawathi en een van de oprichters van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de oppositiepartij die geleid wordt door de nog altijd onder huisarrest geplaatste Aung San Suu Kyi.

De dissidente journalist kreeg in 2001 de UNESCO/Guillermo Cano Prijs voor de Persvrijheid. De UNESCO vroeg, bij monde van haar directaur-generaal, herhaaldelijk tevergeefs om de vrijlating van de gedetineerde journalist. De topman van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, reageerde dan ook enthousiast op het nieuws dat U Win Tin eindelijk terug vrij is: "Met de vrijlating van U Win Tin en andere gevangenen hebben de autoriteiten een wijze en positieve stap gezet in de richting van het respect voor het fundamentele mensenrecht op vrijheid van meningsuiting, een onlosmakelijk onderdeel van democratie en rechtvaardigheid."