Unesco Vlaanderen

Boeken onder vuur

Gepubliceerd op 22/06/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

 

In de nacht van 25 op 26 augustus 1914 staken Duitse troepen een groot deel van de stad Leuven in brand. Ook de universiteitsbibliotheek lag volledig in puin. De herdenking van deze ramp vormt de aanleiding voor Boeken onder vuur, een beklijvende zomertentoonstelling over vernietigd en bedreigd erfgoed.

De brand van de universiteitsbibliotheek werd beschouwd als een culturele gruweldaad en lokte wereldwijd een golf van protest uit. Maar ook een eeuw later bevindt erfgoed zich nog steeds, letterlijk, in de vuurlinie.

Van Leuven tot Timboektoe

Boeken onder vuur verbindt de geschiedenis van de brand uit 1914 met het conflict dat in 2012 in Mali woedde. Toen werden zowel monumenten als waardevolle archieven beschadigd of vernield. Dankzij een grootschalige reddingsactie konden echter ook meer dan honderdduizend Malinese manuscripten naar een veiliger plek worden gesmokkeld.

Stukken uit en over de Leuvense collectie, inclusief 'sneeuwwitjes' (zeldzame verkoolde boeken die na de brand werden gevonden), en unieke handschriften uit Timboektoe vertellen een beklijvend verhaal over vernieling, verontwaardiging en solidariteit. Toepasselijke kunstwerken van Sofie Muller maken diezelfde thema's zichtbaar.

Boeken onder vuur is te bezoeken van 4 juli tot 13 september 2015 tussen 10u en 17u op de tweede verdieping van de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven, Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven