Unesco Vlaanderen

Cheng Yizhong krijgt UNESCO prijs voor persvrijheid

Gepubliceerd op 26/04/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Koïchuro Matsuura, de directeur-generaal van de UNESCO, roept dit jaar de Chinese journalist Cheng Yizhong uit als laureaat van de Guillermo Cano World Press Freedom Prize. Cheng leverde als hoofdredacteur van de krant Nafang Dushi Bao baanbrekend werk. Zo maakte zijn krant onder andere de SARS-epidemie bekend en maakte ze een overlijden in een Cantonees politiebureau openbaar. Onder Cheng's leiding groeide het dagblad uit tot een van de meest populaire kranten van China.

Na vijf maanden te hebben vertoeft in een Chinese gevangenis, werden Cheng en twee van zijn collega's in augustus 2004 vrijgelaten. Er werd nooit een officieel vonnis uitgesproken en toch mocht Cheng tot op heden zijn werkzaamheden niet hervatten.

De UNESCO reikt de prijs op 3 mei uit. De uitreiking vindt elk jaar plaats op Wereld Persvrijheid Dag. Dit jaar wordt deze gevierd in de Senegalese hoofdstad Dakar.

De Guillermo Cano World Press Freedom Prize werd voor het eerst uitgereikt in 1997 en wil een individu of organisatie die de vrijheid van meningsuiting verdedigt of promoot in de bloemetjes zetten. De prijs werd vernoemd naar Guilllermo Cano, een Colombiaans journalist die in 1987 vermoord werd nadat hij de illegale praktijken van machtige drugbaronnen in zijn land aan de kaak stelde.

Klik hier voor meer informatie.