Unesco Vlaanderen

Computerlessen openen deuren voor Filippijnse arbeiders in Beiroet

Gepubliceerd op 20/07/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

De voorbije twee maanden bracht Rosemarie C. Bares elke zondagochtend door in het computercentrum van de UNESCO in de Libanese hoofdstad Beiroet. Zopas slaagden zij en vierenveertig andere in Beiroet werkende Filippijnse huishoudsters voor een opleiding basis-computervaardigheden. Deze opleiding is het resultaat van een nieuwe samenwerking tussen het Unesco-kantoor in Beiroet en de Filippijnse ambassade in Libanon.

"Ik heb heel veel geleerd en als ik terug naar huis ga, wil ik daar een kleine drukkerij opstarten", vertelt Bares, een inwonende meid. Op de vraag hoe haar levensomstandigheden zijn, antwoordt ze dat de familie voor wie ze werkt haar in het begin niet goed behandelde en haar beschouwde als iemand die ongeschoold en dom was, maar sinds ze weten dat ze geschoold is en computerlessen volgt, is hun houding veranderd. "Nu word ik veel beter behandeld. Ze laten me hun computer gebruiken en ik leer het zelfs aan hun kinderen", zegt Bares.

In Libanon werken zo'n 19.000 Filippijnen. Hun levensomstandigheden worden vaak geassocieerd met misbruik, geweld en mishandeling. "Deze meisjes worden in de eerste plaats gezien als huismeiden, hoewel sommigen een universiteitsdiploma op zak hebben", vertelt Victor Billeh, directeur van het Unesco-kantoor in Beiroet. De opleiding biedt hen de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te leren waarmee ze kans maken op betere jobs. Billeh legt uit dat de opleiding deel uitmaakt van de inspanningen van de UNESCO om beter samen te werken met diverse partners om zo het onderwijs en uiteindelijk ook het welzijn van de mensen te verbeteren. Volwassenenonderwijs vormt een belangrijke hoeksteen van het Unesco-programma 'Onderwijs voor Allen'.

De computerlessen maken deel uit van een opleidingsprogramma dat georganiseerd wordt door de Filippijnse ambassade. Naast computerles kan ook een kook-, kapper- of naaiopleiding gevolgd worden. Het opleidingsprogramma ging twee jaar geleden van start met de bedoeling ongeschoolde Filippijnen een brede basis van vaardigheden aan te leren waar in hun thuisland vraag naar is. De lessen worden gegeven door het ambassadepersoneel en vrijwilligers. Ze vinden plaats op zondag, de enige vrije dag voor het Filippijnse huishoudpersoneel. Het Bureau voor Welzijn van de ambassade brengt de cursisten in contact met programma's voor werkzoekenden en helpt hen bij het zoeken van werk wanneer ze terugkeren naar de Filippijnen. "De lessen vergemakkelijken hun reïntegratie bij hun thuiskomst", zegt Manuella Pena, de ambassadeverantwoordelijke voor Welzijn. Velen van hen dromen ervan een restaurant, een cateringbedrijf of een andere eigen zaak te beginnen.

Het computercentrum van het Unesco-kantoor Beiroet is klaar om later deze maand een nieuwe groep cursisten te ontvangen. Door de vele mond-aan-mondreclame in de Filippijnse gemeenschap in Libanon is er nu een wachtlijst van meisjes die willen leren hoe ze internet, e-mail en andere basissoftwareprogramma's moeten gebruiken. Hierdoor kunnen ze ook gemakkelijker contact houden met hun familie en vrienden op het thuisfront.