Unesco Vlaanderen

Designstad Kortrijk snuift internationaal inspiratie op

Gepubliceerd op 02/05/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Vertegenwoordigers van 17 designsteden van het Unesco-netwerk van Creatieve Steden kwamen van 27 tot 31 maart 2023 bijeen in het Australische Geelong. Het was een gelegenheid om inspiratie op te doen, ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen. Kortrijk was een van de deelnemende steden.

De internationale bijeenkomst focuste op creatieve industrie, stedenbouw, bedrijfsinnovatie en de duurzaamheidsaspecten van design. Deelnemers kwamen er ook meer te weten over hoe design is ingebed en evolueert in Geelong.

Het Unesco-netwerk van Creatieve Steden verbindt steden die zich onderscheiden door de rol die creativiteit en culturele industrieën spelen in hun ontwikkeling. Het netwerk geeft steden de kans om expertise uit te wisselen en samen te werken op internationaal niveau. Het netwerk is onderverdeeld volgens zeven creatieve sectoren: vakmanschap en volkskunst, design, film, gastronomie, literatuur, mediakunst en muziek. Vlaanderen telt twee aangesloten steden: designstad Kortrijk en muziekstad Gent.