Unesco Vlaanderen

Difference Day viert diversiteit en vrijheid van meningsuiting

Gepubliceerd op 27/04/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid organiseren de Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en iMinds op 3 mei 2016 de tweede editie van Difference Day in het Brussels Centrum voor Schone Kunsten: BOZAR. Het initiatief kan rekenen op het beschermheerschap van het Europees Parlement, het Nederlands EU-voorzitterschap en Unesco.

Difference day honoreert mensen, instellingen en organisaties die het verschil maken in het uitdragen en promoten van vrijheid van meningsuiting. Het evenement bestaat uit een aantal tentoonstellingen, een reeks parallelle debatten en de uitreiking van enkele awards in het teken van de persvrijheid. Het biedt tevens gelegenheid tot netwerken.

Achtergrond en situering

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Unesco coördineert deze internationale dag die erop gericht is om het bewustzijn van het belang van persvrijheid te verhogen en regeringen te herinneren aan hun plicht om het recht op vrijheid van meningsuiting te respecteren en te handhaven.

Vrijheid van meningsuiting betekent respect voor de mening van anderen. Het erkent dat er een verschil is tussen elk van ons, en er dus een veelheid aan meningen bestaat. Vrijheid van meningsuiting vieren is dus diversiteit vieren. Persvrijheid is een essentieel aspect van de vrijheid van meningsuiting. 'De vierde macht' is het tegenwicht van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Zonder een vrij en onafhankelijk medialandschap en een diversiteit aan meningen is het onmogelijk een democratische samenleving op te bouwen en in stand te houden.

Persvrijheid is echter allesbehalve een verworvenheid. Sinds 1992 werden meer dan 1100 journalisten gedood tijdens de uitoefening van hun beroep. Meer dan een derde van de wereldbevolking leeft in landen die niet beschikken over een vrije pers. Maar ook in democratische landen zijn persvrijheid en vrijheid van meningsuiting nooit verworven. De vierde macht wordt steeds uitgedaagd, zelfs bedreigd door politieke, economische, religieuze en andere machten.


Bekijk het programma van Difference Day 2016

Schrijf je in voor Difference Day

De Werelddag van de Persvrijheid