Unesco Vlaanderen

Dodentol Iraakse journalisten blijft oplopen

Gepubliceerd op 17/03/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

Een zelfmoordaanslag in Bagdad op 10 maart 2009 kostte het leven aan 33 mensen, waaronder twee journalisten. Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van UNESCO, roept op om maatregelen te treffen om de veiligheid van journalisten in Irak te verbeteren.

"Ik veroordeel de aanslag," zegt Matsuura. "Dergelijke willekeurige moorden vloeken met elke wet. Onder de te betreuren slachtoffers waren twee journalisten, Haider Hashim en Suhaib Adnan. Ik roep de autoriteiten, eens te meer, op om de veiligheid van journalisten te verbeteren. Deze moedige vrouwen en mannen oefenen een beroep uit dat van belang is voor de gehele samenleving aangezien het helpt om democratie en respect voor de wet te verspreiden. De tol die journalisten betalen in Irak is schokkend."

Televisiezender Al-Baghdadia meldde dat zijn correspondent Haider Hashim omkwam bij de aanslag, net als cameraman Suhaib Adnan. Ibrahim al-Katib, reporter van de openbare omroep, Iraqia TV, werd zwaar gewond.

De aanslag brengt het aantal gedode Iraakse journalisten sinds april 2003 op 295, aldus het Iraakse journalistensyndicaat.