Unesco Vlaanderen

Educatief radio- en televisiecentrum heropend in Kaboel

Gepubliceerd op 02/08/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

Jaren van burgeroorlog veroorzaakten de bijna volledige verwoesting van het Educatief Radio- en Televisiecentrum (ERTV Centrum) van het Afghaanse ministerie van Onderwijs. Onlangs werd het centrum volledig gerenoveerd en momenteel is het terug operationeel. Met 2,5 miljoen dollar steun van de Italiaanse overheid startte de UNESCO een project op om het afstandsonderwijs in Afghanistan te rehabiliteren en te vernieuwen zodat het centrum terug zijn voortrekkersrol van voorheen kan vervullen.

Tijdens de jaren 1970 en 1980 waren educatieve uitzendingen in Afghanistan de belangrijkste bron van niet-formeel onderwijs. In de afgelegen valleien van dit uitgestrekte en bergachtige land konden boeren en dorpelingen hun radio afstemmen op zenders die landbouwtips en informatie uitzonden over manieren om hun teelt te verbeteren. Daarnaast werden ook basisprogramma's voor alfabetisering en specifieke opleidingen voor leraren uitgezonden. Toen de conflicten losbarstten in Kaboel werd het ERTV Centrum bijna volledig vernield waardoor de educatieve uitzendingen op een laag pitje kwamen te staan.

Tijdens de dagen waarop het mortieren, granaten en kogels regende in West-Kaboel, spoten onbekende minderjarige handen graffiti op de gesloopte muren van het ERTV Centrum met de boodschap: 'Oorlog kan ons niet kwetsen, wij zijn nog jong'. Deze muur werd bewaard in het nieuw gerestaureerde gebouw als herinnering aan de zwarte periode die Kaboel heeft doorgemaakt.

Naast de renovatie van het gebouw, heeft de UNESCO het ERTV Centrum van meubilair, internettoegang en 40 computers voorzien. Daarnaast werd er ook digitaal televisiemateriaal geleverd en worden er nog volledige radio- en televisiestudio's geplaatst.

Ongeveer 70 personeelsleden van het ERTV Centrum, die eerder hun kantoor bij Radio-Televisie Afghanistan hadden, bevinden zich in het nieuwe gebouw en werken momenteel aan een reeks van nieuwe educatieve programma's. Binnen dit project heeft de UNESCO reeds drie maanden intensieve training voorzien in de vakgebieden radio- en televisietechnieken, gebruik van digitaal materiaal, programmaproductie, Engelse taalkunde en computervaardigheden. In de volgende fase van het project zullen 10 ERTV personeelsleden een hoogstaande opleiding krijgen bij het Asia- Pacific Institute for Broadcasting Development (AIBD) in Kuala Lumpur, Maleisië.

De pas gerenoveerde ERTV faciliteiten zijn officieel geopend door de Afghaanse minister van Onderwijs, Mohammed Yunus Qanooni, de directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura en de ambassadeur van Italië, Domenico Giorgi.