Unesco Vlaanderen

The Unesco Courier januari-maart 2020

Gepubliceerd op 13/02/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

Radio mag dan wel een oud medium zijn, het is nog altijd springlevend. Mede dankzij een vermogen om mee te evolueren met de tijd.

Eerst de komst van televisie, daarna de opkomst van internet, gevolgd door de groei van sociale netwerken – ze hadden allemaal het einde van de radio kunnen inluiden. Toch blijft radio uitzenden en echoën wat er vandaag in de wereld gebeurt. Sinds 2011 is er zelfs de Wereldradiodag, elk jaar gevierd op 13 februari - met diversiteit als thema in 2020.

Doorheen de tijd is het medium geëvolueerd. Transistors hebben plaatsgemaakt voor computers en mobiele telefoons. De uitvinding van de podcast in de jaren 2000 heeft het mogelijk gemaakt om nieuwe soorten radioscripts te ontwikkelen en programmatie te maken die vrij is van de beperkingen van live-uitzendingen.

Radio Ambulante, een Spaanstalige podcastservice, levert bijvoorbeeld lange verhalen uit het dagelijks leven van mensen in Noord- en Zuid-Amerika. Het is een van de voorbeelden die dit nummer van The Unesco Courier aanhaalt om te illustreren hoe springlevend radio wel is.

Een ander voorbeeld van hoe podcasts het radiolandschap veranderden, is het Chinese digitale platform Himalaya FM. Iedereen kan er uitzendingen ter beschikking stellen van luisteraars die er een kleine vergoeding voor betalen. In slechts een paar jaar tijd is het het populairste audionetwerk van het land geworden.

Deze podcast-boom betekent echter niet het einde van FM-radio. In Burkina Faso, waar niet minder dan 154 actieve radiostations zijn, blijft het enthousiasme van de burgers voor dit medium intact - waardoor zelfs mensen in afgelegen gebieden op de hoogte blijven en deelnemen aan publieke debatten in het land.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn de manier waarop sociale media zorgen voor meer betrokkenheid van luisteraars, de rol van vrouwen in de ontwikkeling van het medium en de specifieke charme van nachtradio.

Ten slotte is er een gesprek met Mark Tully, een legendarische BBC-journalist in India die bijna 25 jaar lang het nieuws las in een tijd waarin radio het belangrijkste communicatiemiddel was in dit land met meer dan één miljard inwoners.

Download The Unesco Courier January-March 2020

Download Le courier de l'Unesco janvier-mars 2020