Unesco en de EU helpen landen om kwaliteitsvolle informatie te verspreiden om de coronacrisis te bezweren.
Correcte informatie is cruciaal in de strijd tegen Covid-19. Unesco en de Europese Unie starten daarom met een project om gemeenschappen te ondersteunen die kampen met een gebrek aan betrouwbare informatie over het coronavirus. Het richt zich in eerste instantie op Afghanistan, Ethiopië, Haïti, Irak, Kameroen, Kenia, Mozambique, Senegal en Zimbabwe.
Het project zal nationale en regionale online informatiebronnen opzetten waar journalisten betrouwbare informatie en geverifieerde statistieken over de pandemie vinden. Er komen ook sensibiliseringscampagnes op sociale media en ondersteuning voor openbare omroepen en lokale radiostations bij berichtgeving over de pandemie. Ook zullen nationale en regionale factchecknetwerken worden versterkt en online trainingsprogramma’s voor journalisten worden ontwikkeld.
De directeur-generaal van Unesco, Audrey Azoulay, is blij met het project: “Sinds het begin van deze pandemie zijn samenlevingen bijzonder kwetsbaar geworden voor nepnieuws en geruchten. Onze inspanningen om toegang tot betrouwbare, hoogwaardige informatie te garanderen, beschermen mensen niet alleen tegen een levensbedreigende ziekte, ze zijn ook een cruciaal onderdeel van vredesopbouw. ”
Kort nadat Covid-19 een pandemie werd, lanceerde Unesco een Massive Open Online Course (MOOC), “Journalistiek tijdens een pandemie: berichten over Covis-17, nu en in de toekomst”, waaraan 9 000 journalisten in 160 landen hebben deelgenomen.