Unesco Vlaanderen

Eerste Vlaamse opera-animatiefilm staat in het teken van de mensenrechten

Gepubliceerd op 09/12/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

De Dag van de mensenrechten is een uitstekende gelegenheid om te kijken naar Fidelio.

Elk jaar houden we op 10 december de Dag van de mensenrechten. Want het was op 10 december 1948 dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aannam.

In een boodschap naar aanleiding van de Dag van de mensenrechten, stelt Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco, jongeren centraal. “Morgen zullen jonge mensen de controle over onze samenlevingen en onze planeet overnemen. Morgen nemen ze de taak op zich om te bouwen aan een eerlijkere en duurzamere wereld. Als we ons echter richten op de toekomst van deze jongeren, mogen we niet vergeten dat ze het recht hebben een wereld te erven waarin ze kunnen leven – goed leven en fatsoenlijk leven. Dat is onze plicht – de plicht die we vandaag als volwassenen hebben. Zoals Malala Yousafzai zei: ‘Volwassenen moeten begrijpen dat wanneer jonge mensen hun stem laten horen, ze aan hun toekomst denken’.”

Met de focus op jongeren, is de Dag van de mensenrechten een uitstekende gelegenheid om de eerste Vlaamse opera-animatiefilm onder de aandacht te brengen. Fidelio is een creatie van het artistiek gezelschap WALPURGIS. De film vertelt het verhaal van Leonore die al haar moed verzamelt om haar vriend te bevrijden die opgesloten zit omwille van zijn ideeën. Het is een mooie manier om jongeren te laten proeven van opera en thema’s zoals mensenrechten, vrije meningsuiting en democratie aan te snijden.