Unesco Vlaanderen

Egyptische fotojournalist Shawkan vrijgelaten

Gepubliceerd op 05/03/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

Laureaat van de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid eindelijk vrij na meer dan vijf jaar gevangenschap.

Na meer dan vijf jaar cel is de fotojournalist Mahmoud Abu Zeid, beter bekend als Shawkan, op 4 maart 2019 vrijgelaten in Egypte. Maar daarmee heeft hij zijn vrijheid nog niet terug: hij is verplicht om de komende vijf jaar van 18.00 uur tot 06.00 uur in een politiekantoor te verblijven.

Shawkan zat sinds 14 augustus 2013 in de gevangenis. Hij werd gearresteerd tijdens een betoging op het Rabaa Al-Adawiya-plein in Caïro die door veiligheidstroepen bloedig werd neergeslagen.

Na meer dan twee en een half jaar willekeurig te zijn vastgehouden, begon het proces tegen  Shawkan en ongeveer 700 andere beklaagden in december 2016. Het proces werd uiteindelijk in september 2018 afgerond. Shawkan kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar. Aangezien hij al meer dan vijf jaar opgesloten zat, zou hij dan onmiddellijk moeten zijn vrijgelaten. Toch hielden de Egyptische autoriteiten hem nog zes maanden langer vast in de gevangenis, en daarna nog eens twee weken in een politiebureau, vooraleer hij naar huis kon op 4 maart 2019.

Vorig jaar kreeg Shawkan de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid. Met die Prijs eert Unesco elk jaar een persoon, organisatie of instelling die een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan de verdediging of promotie van persvrijheid, vooral als dit gebeurde in gevaarlijke omstandigheden.

Egypte staat op de 161ste van 180 plaatsen op de Persvrijheidsindex 2018 van Reporters Zonder Grenzen. Er zitten nog minstens 32 journalisten opgesloten in het land, enkel en alleen omdat ze hun werk deden.