Beheerders van Europese werelderfgoedbossen maakten in Brussel afspraken over het beheer en de bescherming van deze bijzondere gebieden.
Het Zoniënwoud maakt deel uit van de werelderfgoedreeks ‘Oerbossen en oude beukenbossen van de Karpaten en andere Europese regio's’. Dit is een uitzonderlijke verzameling van 94 beukenbossen in 18 Europese landen. Elk jaar komen beheerders van die bossen samen om te bespreken hoe ze de gebieden beter kunnen beheren en beschermen. Dit jaar vond deze Europese bijeenkomst plaats in Brussel. Op 17 november 2021 maakte het internationaal gezelschap een fietstocht om kennis te maken met de vijf beschermde bosreservaten van het Zoniënwoud. Omdat het Zoniënwoud het enige bos is dat zowel in Vlaanderen, Brussel en Wallonië is gelegen, namen ook de drie gewesten van ons land deel aan de samenkomst. Als vertegenwoordiger van het Vlaams Gewest deed Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed) dat.
Het Zoniënwoud is op Europees niveau bijzonder omdat het vlak bij een grootstad ligt en dus veel bezoekers aantrekt. Het bos kent een rijke biodiversiteit, al is die in zekere mate bedreigd. Het bos kreunt onder zijn eigen populariteit als recreatieve trekpleister en ook de klimaatverandering en lucht- en watervervuiling hebben een impact. Zo daalt het aantal reeën dat jaarlijks geteld wordt in het bos sinds 2014 steeds verder.
Unesco publiceerde onlangs een wetenschappelijke studie die beschrijft hoeveel CO2 werelderfgoedbossen zoals het Zoniënwoud uit de atmosfeer absorberen en welke aanzienlijke hoeveelheden koolstof ze vasthouden. Dat is een belangrijke functie in de strijd tegen de klimaatverandering maar ze staat onder druk, onder meer door de gevolgen van klimaatverandering en menselijke activiteit.