Unesco Vlaanderen

Gevangengezet Azerbeidzjaanse journaliste krijgt persvrijheidsprijs

Gepubliceerd op 11/04/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Khadija Ismayilova, een onderzoeksjournaliste uit Azerbeidzjan, krijgt dit jaar de Unesco / Guillermo Cano World Press Freedom Prize. Een onafhankelijke internationale jury van mediaprofessionals koos Ismayilova als erkenning voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de persvrijheid in moeilijke omstandigheden.

"Khadija Ismayilova verdient de prijs en ik ben blij om te zien dat haar moed en professionaliteit worden erkend," zegt Ljiljana Zurovac, voorzitter van de Unesco / Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2016 jury.

Ismayilova is een freelance journalist en medewerkster van de Azerbeidzjaanse dienst van Radio Free Europe. Ze werd opgepakt in december 2014 en werd in september 2015 veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf op beschuldiging van misbruik van macht en belastingontduiking. Verschillende mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties veroordeelden de arrestatie en gevangenzetting van Ismayilova. Azerbeidzjan houdt ook verschillende andere mensenrechtenactivisten vast op basis van gelijkaardige beschuldigingen.

De Prijs zal tijdens de viering van de Werelddag van de Persvrijheid, 3 mei, in Finland worden uitgereikt.

De Uitvoerende Raad van Unesco creëerde de jaarlijkse Unesco / Guillermo Cano World Press Freedom Prize in 1997. De Prijs eert het werk van een individu of een organisatie ter verdediging en bevordering van de vrijheid van meningsuiting, vooral als deze actie het leven van het individu in gevaar brengt.

De Prijs is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, een Colombiaanse journalist die werd vermoord voor het kantoor van zijn krant, El Espectador, op 17 december 1986 in Bogotá. Het eraan verbonden prijzengeld van 25 000 dollar wordt gefinancierd door de Cano Foundation (Colombia) en de Helsingin Sanomat Foundation (Finland).


De eerdere laureaten van de Unesco / Guillermo Cano World Press Freedom Prize