Unesco Vlaanderen

Goodwill ambassadeur voor klimaatverandering

Gepubliceerd op 18/07/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

De Franse professor Jean Malaurie is op 17 juli 2007 tijdens een ceremonie op de hoofdzetel van de Organisatie in Parijs uitgeroepen tot Goodwill ambassadeur van de UNESCO. Hij zal zich specifiek toeleggen op onderwerpen in verband met de arctische polen en klimaatverandering.

Professor Malaurie is directeur van het Centre d'études arctiques aan de Ecole des hautes études en sciences sociales (EHESS) in Parijs en is etnohistoricus en geomorfoloog. Hij dankt zijn ambassadeursschap aan zijn "persoonlijk engagement voor het onder de aandacht brengen van milieukwesties en voor de vrijwaring van de cultuur en de kennis van de volkeren van het Grote Noorden."

De nieuwbakken Goodwill ambassadeur werd geboren in 1922 in Mainz (Duitsland) en is de eerste Franse burger die ooit de noordpool bereikte (in 1951). Hij leidde meer dan dertig wetenschappelijke expedities doorheen het Grote Noorden van Groenland tot Siberië. Hij is de auteur van verschillende boeken waaronder het in 23 talen vertaalde Les derniers rois de Thulé en richtte de uitgeverij Terre humaine op om etnologie bij een breder publiek ingang te doen vinden.

Als UNESCO Goodwill ambassadeur zal Jean Malaurie morele, wetenschappelijke en intellecturele steun bieden aan de programma's van de UNESCO die werken rond aspecten van de klimaatverandering.