Unesco Vlaanderen

Grootste scholennetwerk ter wereld bestaat 70 jaar

Gepubliceerd op 06/11/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Het wereldwijde netwerk van Unesco-scholen (ASPnet) is in 1953 opgericht. Het is uitgegroeid tot het grootste scholennetwerk ter wereld met meer dan 12.000 scholen in 182 landen. De aangesloten Vlaamse scholen werken onder andere aan duurzame ontwikkeling en doen aan internationale uitwisseling.

Basisscholen, secundaire scholen en lerarenopleidingen kunnen aansluiten bij het ASPnet. Unesco-scholen werken samen aan kwaliteitsvol onderwijs voor het realiseren van internationale verbondenheid, vrede, interculturele dialoog en duurzame ontwikkeling. Hierbij maken ze van 'Wereldburgerschapseducatie' en 'Educatie voor Duurzame Ontwikkeling' speerpunten van hun schoolbeleid, en omarmen ze (culturele) diversiteit.

Internationale bijeenkomst

De 70ste verjaardag van het ASPnet is onder meer gevierd in Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan. Meer dan 60 leerlingen, leraren, nationale coördinatoren en experten uit 9 landen (België, Gambia, Japan, Nederland, Oman, Polen, Singapore, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea) kwamen er begin september samen voor een culturele uitwisseling.

De deelnemers bezochten verschillende Unesco-werelderfgoedsites en maakten kennis met eeuwenoude tradities die zijn ingeschreven op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Ze leerden over Japanse kunst en cultuur, dachten na over de overeenkomsten met hun eigen tradities en die van andere landen, maakten samen kunst en wisselden van gedachten over hoe culturele uitwisseling en samenwerking kunnen bijdragen aan het bevorderen van een vredescultuur.

De leerlingen van GO! Busleyden Atheneum Pitzemburg in Mechelen die ons land vertegenwoordigden in Japan hielden een dagboek bij. De school is één van de vijf scholen die al sinds 1953 actief zijn in het Unesco-scholennetwerk.

Er kwam ook een Japanse televisieploeg een kijkje nemen bij het internationale gezelschap dat bijeenkwam om de verjaardag van het ASPnet te vieren.