Unesco Vlaanderen

Immaterieel erfgoed in de kijker

Gepubliceerd op 21/06/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Een affichecampagne zet immaterieel cultureel erfgoed in de kijker. En iedereen die ermee bezig is, kan helpen om immaterieel erfgoed in het straatbeeld te brengen.

De Conventie voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed bestaat twintig jaar. Unesco viert de verjaardag wereldwijd, in Vlaanderen leidt Werkplaats immaterieel erfgoed de dans.

Immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis, vaardigheden en praktijken van vandaag, die mensen hebben meegekregen en graag willen doorgeven voor de toekomst. Je vindt ze in feesten en rituelen, in dans en muziek of in sport en spel, in eetculturen, in circus of carnaval. Het gaat om oude landbouwtechnieken of over de vaardigheden van vakmensen. Immaterieel erfgoed gaat mee met de tijd, verandert en evolueert met ons mee.

Een van de initiatieven om de verjaardag van de Conventie te vieren is een affichecampagne met vier campagnebeelden die in de zomermaanden gedurende twee weken te zien zullen zijn in de Vlaamse en Brusselse treinstations. Bedoeling is om het begrip ‘immaterieel erfgoed’ beter bekend te maken en de diversiteit ervan te tonen.

Zo goed voelt immaterieel erfgoed

De campagne loopt onder het motto ‘zo goed voelt immaterieel erfgoed’. Want immaterieel erfgoed beleven doe je met al je zintuigen. Elk campagnebeeld alludeert op één van die zintuigen:

  • Zo goed klinkt immaterieel erfgoed: het manueel klokkenluiden in Roeselare (Veerle Cattry)
  • Zo goed ruikt immaterieel erfgoed: het maken van strandbloemen (Moyi en Anna)
  • Zo goed smaakt immaterieel erfgoed: de Belgische frietkotcultuur (Luc De Ryck)
  • Zo goed oogt immaterieel erfgoed: tatoeëren als ambacht (Tanne Sinnaeve)

Maak kennis met de boegbeelden

Breng immaterieel erfgoed in het straatbeeld

Iedereen die met een vorm van immaterieel erfgoed bezig is, kan die in het straatbeeld brengen met een gepersonaliseerde poster die je gratis kan bestellen bij Werkplaats immaterieel erfgoed. Al wat je hoeft te doen is een treffend beeld opladen, een formulier invullen en een beetje later vallen er tot twintig posters bij je in de bus die je bij jou of elders voor het raam kan hangen.

Werkplaats immaterieel erfgoed

Werkplaats immaterieel erfgoed is het aanspreekpunt voor en rond immaterieel erfgoed in Vlaanderen (en Brussel). De Werkplaats zet de diversiteit aan immaterieel erfgoed in de kijker, ondersteunt en adviseert de vele beoefenaars en betrokkenen door nauw met hen en tal van partners uit het ruime erfgoedveld samen te werken en doet aan kennisopbouw en -deling. Samen met de Vlaamse overheid, beheert ze de website immaterieelerfgoed.be.

Immaterieelerfgoed.be is dé centrale plek met informatie over immaterieel erfgoed, de betrokken organisaties en erfgoedzorg in Vlaanderen. Hier worden (erkende) praktijken, gewoontes en kennis in de kijker gezet. Het bevat ook inspirerende voorbeelden om erfgoedpraktijken levend te houden, relevante nieuwsartikelen, verdiepende publicaties en handige methodieken.