Unesco Vlaanderen

Internetgids voor journalisten in ontwikkelingslanden

Gepubliceerd op 23/02/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

De UNESCO werkte samen met de Thomson Foundation en de Commonwealth Broadcasting Association om een gids voor journalisten in ontwikkelingslanden te ontwikkelen die uitleg geeft over het gebruik van het internet voor journalistieke doeleinden.

Het internet is uitgegroeid tot een multifunctioneel instrument dat niet meer is weg te denken uit de wereld van de berichtgeving. De gids legt stap voor stap uit hoe journalisten, vooral in ontwikkelingslanden, het internet optimaal kunnen gebruiken bij het uitoefenen van hun job.

De gids leert hoe je efficiënter kan zoeken op het internet, niet alleen naar feiten en cijfers, maar ook naar beelden, audio en video. Belangrijk is ook dat de gids niet alleen uitlegt waar en hoe je informatie kan vinden, maar ook hoe je de gevonden informatie kan evalueren en verifiëren. Dit laatste houdt een aloud principe van de journalistieke traditie in ere.

De nieuwe gids kadert in de inspanningen van de UNESCO om vrije en pluralistische media te stimuleren, universele toegang tot informatie en kennis te verzekeren, en het gebruik van communicatiemedia ten dienste van menselijke ontwikkeling te propageren.

Klik hier om de gids over internetgebruik voor journalisten in ontwikkelingslanden te downloaden. pdf