Unesco Vlaanderen

Interpol lanceert app om gestolen kunst op te sporen

Gepubliceerd op 31/03/2021 door Vlaamse Unesco Commissie

Wereldwijd wordt slechts vijf procent van alle kunstdiefstallen opgelost. Daarom lanceerde Interpol, de internationale organisatie voor politiesamenwerking, recent voor de eerste keer ooit een gratis app als hulpmiddel in de strijd tegen de misdaad. De mobiele applicatie ID-Art moet helpen om gestolen kunstvoorwerpen te herkennen.
 
Op basis van de reeds bestaande ‘Stolen Works of Art’ databank van Interpol worden kunstvoorwerpen in de app opgenomen. Via je huidige locatie toont de app de voorwerpen die het dichtst bij jou gestolen werden. Wanneer je eigen kunst gestolen wordt, kan je dit ook zelf via de app aan Interpol laten weten. Zo kan iedereen die de app downloadt meehelpen aan de internationale strijd tegen de kunstmisdaad. Daarnaast is het ook mogelijk om via de app bij te dragen aan het in kaart brengen van de staat van archeologische en historische sites.
 
In de internationale strijd tegen de kunst misdaad kan Interpol op steun rekenen van UNESCO. UNESCO speelt informatie over illegaal verhandelde culturele goederen door aan Interpol. Op die manier kan de databank aangevuld worden. Ook sloot UNESCO reeds in 1970 de conventie inzake illegale handel in culturele goederen. De bedoeling hiervan was vooral om het cultureel erfgoed van de recent gedekoloniseerde landen te beschermen. Met name Afrikaanse, Aziatische kunst kon zo niet op onrechtmatige wijze verhandeld worden.
 
Of de app ook effectief gesloten kunst weer bij zijn rechtmatige eigenaar zal doen terechtkomen kan enkel de toekomst uitwijzen.

ID-Art is zowel in de App store als in de Google Store gratis downloadbaar.