Unesco Vlaanderen

Jane Goodall ontvangt de Medaille voor UNESCO's zestigste verjaardag

Gepubliceerd op 16/01/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

De in Groot-Brittannië geboren primatologe Jane Goodall ontfermde zich gedurende haar loopbaan over bedreigde apen in Afrika. Hiervoor zal zij, op 17 januari 2006, uit handen van de directeur-generaal van de UNESCO de Medaille voor UNESCO's zestigste verjaardag ontvangen. Goodall bracht als een van de eerste wetenschappers het lot van bedreigde apensoorten in de belangstelling.

Jane Goodall trok in 1960 op haar 26ste naar Afrika en werd er onderzoekster en voorvechtster van de chimpansees. Vandaag de dag overleven nog slechts 400.000 mensapen. 50 jaar geleden waren dit er nog 2 miljoen. Experts voorspellen het uitsterven van deze soort binnen drie tot vijf decennia, tenzij er maatregelen worden getroffen.

De UNESCO en de United Nations Environmental Programme (UNEP) coördineren het Great Apes Survival Project (GRASP). Het Jane Goodall Instituut, een niet-gouvernementele organisatie, beheert dit project sinds 2001. Volgens het UNEP zal 90 procent van de apen die in het wild leven, verloren zijn tegen 2030, wanneer infrastructuurwerken, zoals het aanleggen van wegen en het ontginnen van mijnen, in dezelfde mate als nu blijven doorgaan.

De UNESCO en het Europees Ruimte Agentschap voeren een project uit dat bekend staat als Build an Environment for Gorilla (BEGo). Observatietechnologie wordt hier gebruikt om de habitat van de apen in Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Kongo in kaart te brengen.

De Medaille voor UNESCO's zestigste verjaardag werd eerder ook overhandigd aan Claude Levi-Strauss, Frederico Mayor en Amadou-Mahtar M'Bow.