Unesco Vlaanderen

Overstromingen voorspellen kan levens redden in West-Afrika

Gepubliceerd op 01/03/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco werkt aan een waarschuwingssysteem voor overstromingen in 11 Afrikaanse landen die daar steeds vaker mee te kampen krijgen.

Tussen 2008 en 2020 heeft West-Afrika ongekende overstromingen meegemaakt die landbouw, vee, zoetwatervoorraden, infrastructuur en huizen verwoestten. Klimaatverandering speelde daarbij zeker een rol omdat het de frequentie en intensiteit van droogtes en overstromingen verergert. Tussen 2001 en 2018 waren er 676 overstromingen over het hele continent die voor 6,3 miljard dollar aan schade hebben aangericht, volgens Water and Climate, een rapport opgesteld door Unesco's World Water Assessment Programme in opdracht van meer dan 30 VN-agentschappen. Alleen Azië telde in die periode meer overstromingen.

Uit een rapport van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties blijkt dat alleen al in 2021 meer dan 1,2 miljoen mensen in 13 West- en Centraal-Afrikaanse landen door overstromingen zijn getroffen. Ongeveer 28 miljoen mensen hadden het moeilijk om aan voedsel te komen, vooral in Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger.

Waarschuwingssysteem

Het Intergouvernementeel Hydrologisch Programma van Unesco heeft een waarschuwingssysteem ontwikkeld voor overstromingen en droogte dat gericht is op 11 landen met een gezamenlijke bevolking van meer dan een half miljard, namelijk Benin, Burkina Faso, Ghana, Guinee, Ivoorkust, Kameroen, Mali, Niger, Nigeria, Togo en Tsjaad.

Het prototype voor het webgebaseerde platform is ontwikkeld door het International Centre for Water Hazard and Risk Management in Japan, dat functioneert onder auspiciën van Unesco. 

Dankzij het systeem zullen instanties voor waterbeheer in de 11 landen in realtime informatie ontvangen over overstromingsgevoelige gebieden. Zo kunnen ze lokale gemeenschappen tijdig waarschuwen voor mogelijke gevaren. Ze kunnen bijvoorbeeld de raad geven om vee naar hoger gelegen gebieden te verplaatsen, of om benodigdheden in te pakken en potentiële risicogebieden te verlaten voordat het water overstroomt.

Online training

De uitrol van het systeem is vertraagd door de beperkingen die de Covid-19-pandemie oplegde. Daarom focuste het project zich de voorbije jaren op online trainingen over overstromingsrisicobeheer.

In 2020 en 2021 kregen in totaal 288 West-Afrikaanse waterexperts en 44 facilitators uit de 11 deelnemende landen op die manier een opleiding. Deze experts gebruiken nu hun nieuwe kennis om hun collega's op te leiden en zowel nationale als regionale programma's voor overstromingsbeheer te implementeren.