Unesco Vlaanderen

John Malkovich is het gezicht van de Werelddag van het Theater

Gepubliceerd op 26/03/2012 door Unesco Platform Vlaanderen

Het International Theatre Institute (ITI), een door UNESCO erkende niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de promotie van het theater, organiseert dit jaar op 27 maart voor de vijftigste keer de Werelddag van het Theater.

Elk jaar vraagt het ITI aan een prominente persoonlijkheid om ter gelegenheid van de Werelddag van het Theater zijn of haar visie te geven op theater en internationale harmonie. Deze boodschap wordt op de Werelddag voorgelezen aan duizenden theaterbezoekers en krijgt aandacht in talloze kranten en andere media.

Dit jaar is de Amerikaanse acteur en regisseur John Malkovich het gezicht van de Werelddag van het Theater. "Ik ben vereerd dat het International Theatre Institute bij UNESCO me gevraagd heeft om een boodschap mee te geven aan mijn collega's en vrienden in het theater om de vijftigste verjaardag van de Werelddag van het Theater te vieren," aldus Malkovich.

"Moge uw werk boeiend en origineel zijn. Moge het diepzinnig, ontroerend, beschouwend en uniek zijn. Moge het ons helpen om na te denken over de vraag wat het betekent om mens te zijn en moge deze bespiegeling gezegend worden met gevoel, oprechtheid, openheid en genade. Moge u tegenslag, censuur, armoede en nihilisme overwinnen, zoals velen onder jullie zeker verplicht zullen worden om te doen. Moge u gezegend worden met het talent en het doorzettingsvermogen om ons iets bij te brengen over het kloppen van het menselijke hart in al zijn complexiteit, en met de nederigheid en de nieuwsgierigheid om er uw levenswerk van te maken. En mogen de besten onder u - want het zullen enkel de besten onder u zijn, en dan nog op de meest zeldzame en kortste momenten - erin slagen om de meest fundamentele aller vragen te vatten, "hoe leven wij?" Veel geluk." - John Malkovich