Unesco Vlaanderen

Landgenote krijgt UNESCO Prijs voor Vrouwen in de Wetenschap

Gepubliceerd op 03/03/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

Tijdens een plechtigheid op de hoofdzetel van de UNESCO in Parijs, zijn op 2 maart 2006 de laureaten bekendgemaakt van de L'Oréal-UNESCO Award for Women in Science. Deze prijs eert elk jaar vijf vrouwen, verspreid over vijf wereldregio's, die uitzonderlijke prestaties leverden in de wetenschap en tot voorbeeld kunnen dienen van meisjes en vrouwen die een carrière in dit veld ambiëren.

De laureaat voor Europa komt uit België. Professor Christine Van Broeckhoven krijgt de prijs als erkenning voor haar baanbrekende genetische analyse van de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen.

Voor Afrika krijgt de Tunesische professor Habiba Bouhamed Chaabouni de prijs voor haar bijdrage tot de analyse en preventie van erfelijke aandoeningen. Voor Azië en het gebied van de Stille Oceaan gaat de prijs naar de Australische professor Jennifer Graves voor haar studie van de evolutie van de genomen van zoogdieren. Voor Latijns-Amerika is het de Mexicaanse professor Esther Orozco die in de prijzen valt voor haar ontdekking van het mechanisme en de controle van amoebische infecties in tropische gebieden. Voor Noord-Amerika tenslotte, wordt de Amerikaanse professor Pamela Bjorkman bekroond voor haar ontdekking van hoe het immuniteitssysteem doelwitten herkent.

De laureaten werden geselecteerd door een internationale jury van 15 eminente wetenschappers onder leiding van Nobelprijswinnaar professor Gunther Blobel. Elke laureaat ontvangt 100.000 dollar.