Unesco Vlaanderen

Laureaten For Women in Science Awards 2018 zijn bekend

Gepubliceerd op 14/11/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco en de L'Oréal Foundation bekronen vijf vrouwelijke wetenschappers voor hun bijdrage aan de vooruitgang van de biowetenschappen.

De L'Oréal Foundation en Unesco hebben vijf opmerkelijke vrouwelijke wetenschappers geselecteerd uit Argentinië, Canada, China, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk, die de L'Oréal-UNESCO For Women in Science Awards 2018 in het domein van de biowetenschappen zullen ontvangen op 22 maart 2018 in Parijs.

De L'Oréal-UNESCO For Women in Science Awards zijn in het leven geroepen om de bijdrage van vrouwen aan de vooruitgang van de wetenschap onder de aandacht te brengen. Het glazen plafond is nog steeds een realiteit in dit domein. Het aandeel vrouwen onder onderzoekers is amper 28%. Alle negen Nobelprijzen voor dit jaar werden toegekend aan mannen en sinds de oprichting van de Nobelprijzen in de wetenschap is minder dan 3% toegekend aan vrouwen.

De vijf vrouwelijke wetenschappers die de L'Oréal-UNESCO For Women in Science Awards 2018 krijgen, werden geselecteerd door een onafhankelijke jury van tien vooraanstaande leden van de internationale wetenschappelijke gemeenschap. De jury werd voorgezeten door professor Elizabeth H. Blackburn, laureaat van de L'Oréal-UNESCO For Women in Science Award 2008 en van de Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde in 2009.

De laureaten van de L'Oréal-UNESCO For Women in Science Awards 2018 zijn:

Professor Heather Zar, Zuid-Afrika
Geneeskunde en gezondheidswetenschappen / pediatrie
“Voor het opzetten van een baanbrekend onderzoeksprogramma op het gebied van longontsteking, tuberculose en astma, dat leidde tot het redden van de levens van veel kinderen over de hele wereld.”

Professor Meemann Chang, China
Biologische wetenschappen / paleontologie
“Voor haar baanbrekend werk aan fossiele archieven, leidend tot inzichten over hoe aquatische gewervelden zich aan het leven op het land aanpasten.”

Professor Caroline Dean, Verenigd Koningkrijk
Biologische wetenschappen / moleculaire biologie
“Voor haar baanbrekend onderzoek naar hoe planten zich aanpassen aan hun omgeving en de klimaatverandering, wat leidt tot nieuwe manieren voor gewasverbetering.”

Professor Amy T. Austin, Argentinië
Ecologie en milieuwetenschappen
“Voor haar opmerkelijke bijdragen aan het begrip van de ecosysteemecologie op het vasteland in natuurlijke en door de mens gemodificeerde landschappen.”

Professor Janet Rossant, Canada
Biologische wetenschappen / ontwikkelingsbiologie
“Voor haar uitstekende onderzoek dat ons hielp om beter te begrijpen hoe weefsels en organen worden gevormd in het zich ontwikkelende embryo.”

Elke laureaat ontvangt 100 000 euro aan prijzengeld voor haar uitstekende bijdrage aan de wetenschappelijke vooruitgang. Ze worden gevierd tijdens een ceremonie op 22 maart 2018 in Parijs, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het L'Oréal-UNESCO For Women in Science-programma.

Meer over het For Women in Science-programma >