Unesco Vlaanderen

Laureaten Unesco Persvrijheidprijs vrijgelaten

Gepubliceerd op 08/05/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

Twee Myanmarese journalisten, Kyaw Soe Oo en Wa Lone, krijgen gratie enkele dagen nadat ze de  Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid kregen.

Myanmar heeft de journalisten Kyaw Soe Oo en Wa Lone vrijgelaten op 7 mei 2019. De twee zaten een celstraf van zeven jaar uit omdat ze de wet op het staatsgeheim zouden hebben geschonden. Hun veroordeling blijft maar ze kregen gratie van president Win Myint.

Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco, is blij met het nieuws. Ze noemt de vrijlating een grote opluchting voor de betrokken journalisten en hun geliefden, maar ook een positieve stap voorwaarts voor de persvrijheid. Ze benadrukt dat het essentieel is voor het functioneren van de democratie dat journalisten hun werk kunnen doen zonder angst voor represailles.

Kyaw Soe Oo en Wa Lone werden op 12 december 2017 opgepakt. Ze werkten in opdracht van nieuwsagentschap Reuters aan een reportage over mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya-moslimgemeenschap door het Myanmarese leger in de staat Rahkine. Ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid (3 mei) kregen ze de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid 2019.