Unesco Vlaanderen

Laureaten Unesco-prijs voor vrouwen in de wetenschap bekendgemaakt

Gepubliceerd op 14/02/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

De vijf laureaten uit vijf regio’s zijn actief op het gebied van de levenswetenschappen.

Unesco en de L’Oréal Foundation hebben de laureaten bekendgemaakt van de For Women in Science Awards 2020. Die Prijs eert vijf uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers uit verschillende regio's van de wereld. Zo willen beide partners de bijdrage van vrouwen aan de wetenschap beklemtonen. De laureaten van dit jaar zijn actief op het gebied van de levenswetenschappen: biotechnologie, ecologie, epigenetica, epidemiologie en infectiologie.

De laureaten zijn:

Professor Abla Mehio Sibai (Libanon)
Geneeskunde en gezondheidswetenschappen
“Voor haar baanbrekende onderzoek en belangenbehartiging ter verbetering van gezond ouder worden in lage- en middeninkomenslanden en de impact op gezondheid en sociaal beleidsprogramma's.”

Doctor Firdausi Qadri (Bangladesh)
Biologische wetenschappen
“Voor haar uitstekende werk om besmettelijke ziekten bij kinderen in ontwikkelingslanden te begrijpen en te voorkomen, en voor haar inzet voor het bevorderen van vroege diagnose en vaccinatie met wereldwijde gevolgen voor de gezondheid.”

Professor Edith Heard (VK)
Biologische wetenschappen
“Voor haar fundamentele ontdekkingen met betrekking tot de mechanismen voor epigenetische processen, waarmee zoogdieren de juiste genexpressie kunnen reguleren en die essentieel zijn voor het leven.”

Professor Esperanza Martínez-Romero (Mexico)
Ecologie en milieuwetenschappen
“Voor haar baanbrekende werk over het gebruik van milieuvriendelijke bacteriën om de groei van planten te ondersteunen, wat zorgt voor een hogere landbouwproductie en een verminderd gebruik van kunstmest.”

Professor Kristi Anseth (VS)
Biologische wetenschappen
“Voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de convergentie van engineering en biologie om innovatieve biomaterialen te ontwikkelen die weefselregeneratie en effectievere afgifte van geneesmiddelen kunnen bevorderen.”

Meer over het For Women in Science-programma >