Unesco Vlaanderen

Natuurwetenschapsters bekroond voor baanbrekend werk

Gepubliceerd op 05/03/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

Elk jaar reiken Unesco en cosmeticareus L'Oréal een prestigieuze award uit aan prominente wetenschapsters uit vijf wereldregio's. Dit jaar gaat het om vrouwen die baanbrekend werk verrichtten in de natuurwetenschappen. Met de uitreiking van de award willen beide partners meer jonge vrouwen stimuleren om te kiezen voor een carrière in de wetenschappen. In het kader van het For Women In Science programma kennen Unesco en L'Oréal ook internationale en nationale beurzen toe om het onderzoek van jonge wetenschapsters te ondersteunen.

De L'Oréal/Unesco Award For Women In Science 2015 gaat naar:

Prof. Rajaâ Cherkaoui El Moursli (Marokko, Afrika en de Arabische staten) voor haar bijdrage aan het vinden van het bewijs van het bestaan van het Higgsdeeltjes dat massa creëert in het universum. In haar land staat ze bekend als de 'onderzoekactiviste' omdat ze zich serieus inspande om het niveau van het wetenschappelijk onderzoek in Marokko te verhogen. Ze stond eveneens mee aan de wieg van de eerste masteropleiding medische wetenschap in Marokko. De Belgische natuurkundige François Englert en zijn Britse collega Peter Higgs kregen in 2013 de Nobelprijs voor de Fysica omdat ze het bestaan van het Higgsdeeltjes hadden voorspeld.

Prof. Yi Xie (China, Azië en het gebied van de Stille Oceaan) voor haar bijdrage aan het creëren van nieuwe nanomaterialen met veelbelovende toepassingen voor de omzetting van warmte of zonlicht in elektriciteit. Haar werk zal de vervuiling helpen terugdringen en de energie-efficiëntie stimuleren.

Prof. Dame Carole Robinson (Verenigd Koninkrijk, Europa) voor het creëren van een revolutionaire methode voor het bestuderen van hoe eiwitten functioneren, met name membraaneiwitten, en voor de oprichting van een geheel nieuw wetenschappelijk terrein: gasfase structurele biologie. Haar werk is van groot belang voor de ontwikkeling van het medisch onderzoek.

Prof. Thaisa Storchi Bergmann (Brazilië, Latijns-Amerika) omdat haar werk leidde tot een beter begrip van massieve zwarte gaten, een van de meest raadselachtige en complexe fenomenen van het universum. Ze was de eerste onderzoeker die ontdekte dat materie kan ontsnappen uit zwarte gaten.

Prof. Molly S. Shoichet (Canada, Noord-Amerika) voor de ontwikkeling van nieuwe materialen om beschadigd zenuwweefsel te regenereren en van een nieuwe methode om medicijnen direct aan het ruggenmerg en de hersenen te leveren. Haar werk zorgde ervoor dat de chemie spectaculaire nieuwe toepassingen kent in de geneeskunde.

De L'Oréal/Unesco Awards For Women In Science worden officieel uitgereikt op 18 maart tijdens een plechtigheid aan de Sorbonne in Parijs. Momenteel is er ook een unieke tentoonstelling te zien in de Franse luchthavens Charles de Gaulle en Orly met foto's van de vijf laureaten van de hand van de vermaarde fotografe Brigitte Lacombe.

Meer over het For Women In Science programma van Unesco met steun van L'Oréal