Unesco Vlaanderen

Nelson Mandela UNESCO Goodwill Ambassadeur

Gepubliceerd op 25/07/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 12 juli jl. werd Nelson Mandela, voormalig staatshoofd van Zuid-Afrika, door Koïchiro Matsuura, de directeur-generaal van de UNESCO, uitgeroepen tot UNESCO Goodwill Ambassadeur. Dit gebeurde tijdens een plechtigheid in de gebouwen van de Nelson Mandela-foundation te Johannesburg, Zuid-Afrika.

Nelson Mandela krijgt de titel van UNESCO Goodwill Ambassadeur ter erkenning van zijn opmerkelijke leiderschap in de strijd tegen apartheid en raciale discriminatie in eigen land, maar ook wereldwijd, voor zijn bijdrage aan de verzoening tussen verschillende maatschappelijke groepen, zijn niet aflatend streven naar democratie en gelijkheid, zijn steun aan alle onderdrukten en zijn voorbeeldige bijdrage aan internationale vrede en wederzijds begrip.

Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in Tembu, een dorpje in de Transkei waarvan zijn vader hoofd was. Nelson Rolihlahla Mandela was de eerste in zijn familie die school liep. Op de Fort Hare Universiteit werd hij geprikkeld door het politieke gebeuren. In 1942 werd hij lid van de African National Congress Party en werd zo een opmerkelijke opponent van de blanke meerderheidsregering. In 1962 werd hij gearresteerd voor antiapartheid activisme, pas in 1990 kon hij de gevangenis verlaten. "Free Nelson Mandela" werd algauw de geliefde uitroep voor antiapartheidcampagnes. In 1991 werd hij samen met president F.W. de Klerk gelauwerd met de UNESCO Félix Houphouët-Boigny Vredesprijs en twee jaar later ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

In 1994 werd Mandela de eerste democratisch verkozen president van zijn land en bleef dit tot 1999. Sinds zijn aftreden is hij betrokken bij de activiteiten van verschillende sociale en mensenrechtenorganisaties.