De jury van de Félix Houphouët-Boigny-Unesco-vredesprijs kent de Prijs toe aan Angela Merkel, voormalig bondskanselier van Duitsland, als erkenning voor haar inspanningen om vluchtelingen op te vangen.
“Alle juryleden waren ontroerd door haar moedige besluit in 2015 om meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen op te vangen, met name uit Syrië, Irak, Afghanistan en Eritrea. Dit is de erfenis die ze nalaat,” verklaart Denis Mukwege, juryvoorzitter, gynaecoloog en Nobelprijswinnaar voor de Vrede.
“Lijden is universeel, daarom moeten de oplossingen voor lijden ook universeel zijn. Vredesopbouw gaat over het openen van deuren voor degenen die lijden. De beslissing van de jury herinnert ons eraan dat de manier waarop we migranten en vluchtelingen behandelen een kritieke kwestie is,” aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco.
Eervolle vermelding
De jury kende ook een eervolle vermelding toe aan Julienne Lusenge voor haar inzet voor vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Ze is bekend om haar werk in Noord-Kivu in Congo en hekelde het gebruik van verkrachting als een oorlogswapen. Ze is een fervent verdediger van vrouwenrechten.
De Félix Houphouët-Boigny-Unesco-vredesprijs
Deze jaarlijkse Prijs, in het leven geroepen in 1989, eert een persoon, een instelling of een particuliere of openbare instantie die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de bevordering, het onderzoek, de bescherming of de handhaving van de vrede, in overeenstemming met het Handvest van de Verenigde Naties en de beginselverklaring van Unesco. Wereldberoemde laureaten zijn onder meer Nelson Mandela, Frederik W. De Klerk en Jimmy Carter.