Unesco Vlaanderen

Nieuwe online cursus probeert kunstmatige intelligentie voor iedereen te demystificeren

Gepubliceerd op 04/11/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Kunstmatige intelligentie (ook artificiële intelligentie of kortweg AI genoemd) is hard op weg een essentieel onderdeel te worden van hoe we werken, leven en met elkaar omgaan. Maar toch missen veel mensen basiskennis van wat AI is en de impact die het kan hebben. Destination AI, een nieuwe open online cursus probeert deze kenniskloof te dichten.

Meer dan 50% van de organisaties wereldwijd meldt dat ze een of andere vorm van AI gebruiken in hun activiteiten, maar veel mensen hebben nog steeds geen fundamentele kennis over wat AI is, of de mogelijke risico's, voordelen en effecten ervan. Bovendien hebben vrouwen en meisjes 25% minder kans dan mannen om te weten hoe ze digitale technologie kunnen gebruiken voor basisdoeleinden, wat wijst op een verdere genderkloof in de toekomst van de ontwikkeling van AI-vaardigheden. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de volgende generatie de kansen die AI biedt, niet ten volle kan benutten.

Om deze hiaten te dichten, ontwikkelden Unesco, Institut Montaigne, OpenClassrooms en Fondation Abeona een nieuwe open online cursus: Destination AI.

“Het is erg belangrijk om toepassingen van AI te begrijpen en te identificeren, en om uit te leggen hoe AI-mechanismen werken in een zeer brede zin: hoe functioneren ze en hoe kunnen we de manier waarop we ermee omgaan, controleren,” zegt Milo Rignell, Hoofd van het digitale programma bij Institut Montaigne.

Een concreet voorbeeld is het identificeren van het gebruik van AI in een nieuwsfeed, bijvoorbeeld met betrekking tot de manier waarop content naar ons wordt gepusht: weten dat bepaalde algoritmen kunnen leiden tot zaken als deepfakes of begrijpen hoe doelen worden gesteld voor AI-algoritmen, die je daarmee in de richting van bepaalde soorten inhoud duwen.

De cursus behandelt de basisprincipes van kunstmatige intelligentie in 12 modules. In deel 1 krijg je een idee van wat AI werkelijk is (en wat het niet is!). In deel 2 onderzoek je de impact van kunstmatige intelligentie op de werkplek en op de samenleving als geheel. Tot slot, in deel 3, ga je achter de schermen van een kunstmatige-intelligentieproject en maak je kennis met concepten als deep learning en machine learning.

Destination AI is momenteel beschikbaar in het Engels en Frans en is gratis online te volgen. De cursus duurt doorgaans minder dan 6 uur van begin tot einde en vereist geen voorkennis.