Unesco Vlaanderen

Nieuwe radio-uitrusting voor universiteit in Papoea-Nieuw-Guinea

Gepubliceerd op 08/07/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

De studenten Communicatie en Journalistiek aan de Divine Word University (Papoea-Nieuw-Guinea) zijn erg te spreken over de nieuwe digitale radio-uitrusting die de UNESCO in 2003 schonk aan hun universiteit in het kader van het IPDC (International Programme for the Development of Communication). Het nieuwe materiaal werd ondergebracht in een speciaal daarvoor gebouwde afdeling van de universiteit.

De studenten tonen zich uiterst tevreden met het nieuwe materiaal en de nieuwe faciliteiten. Ze vertellen dat de oude uitrusting zeer traag en moeilijk hanteerbaar is en dat de enkele studio's in het land die dankzij overzeese donaties wel goed uitgerust zijn, niet optimaal gebruikt kunnen worden doordat het personeel de adequate opleiding ontbeert. Het gebruik van de nieuwe montageapparatuur en de minidisk-recorders daarentegen is volgens de meeste studenten gemakkelijk onder de knie te krijgen. De gebruiksvriendelijke digitale uitrusting helpt hen om de finesses van het radio maken beter te begrijpen en om hun taken met bevredigend resultaat op tijd klaar te krijgen. "Werken in de studio's is niet moeilijk. Het monteren gebeurt digitaal en neemt minder tijd in beslag dan met het oude systeem. Ook de minidisk-recorders bieden heel wat voordelen", aldus Priscilla Winfrey, een laatstejaarsstudente.

De kleine draagbare minidisk-recorders zijn gemakkelijk mee te dragen en zijn zeer nuttig voor de lessen radiojournalistiek en gemeenschapsverslaggeving. Ze maken het voor de studenten mogelijk om naar de mensen toe te stappen en met hen te praten in hun dorp of gemeenschap. Dat is belangrijk want de meeste mensen voelen er niets voor om speciaal voor een interview naar de universiteit te komen. Ook bieden de minidisk-recorders de studenten de mogelijkheid om de sfeer van het dorp vast te leggen met achtergrondgeluiden zoals de muziek van traditionele instrumenten.

De nieuwe digitale uitrusting helpt de studenten niet alleen bij het aanleren van de basisvaardigheden voor digitale radio, maar geeft hen ook de kans hun creativiteit tot uiting te brengen bij het samenstellen van hun programma's. Ze zijn zich zeer goed bewust van het radiopotentieel in hun land en zijn sterk gemotiveerd om zo goed mogelijk te leren omgaan met elektronische media.

Volgens Vashni Banam, de projectcoördinator, heeft het project de capaciteit van de afdeling Communicatie aanzienlijk verhoogd en zal het de opleiding in radiovaardigheden helpen promoten. Hij gelooft dat het project uiteindelijk ook de strategieën ter bevordering van het pluralisme en de onafhankelijkheid in de Stille Zuidzee zal ondersteunen.