Unesco Vlaanderen

Nieuwe Unesco-leerstoel aan Vlaamse en Zuid-Afrikaanse universiteit

Gepubliceerd op 22/03/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

De Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Witwatersrand (Johannesburg) richten samen de Unesco-leerstoel ‘Cultural Entrepreneurship and Policy’ op.

De leerstoel heeft als doel curricula te dekoloniseren, kennisuitwisseling te bevorderen (o.a. op het vlak van amateurkunsten) en samenwerking te stimuleren op het vlak van het cultuurbeleid en het ondernemerschap in de culturele en creatieve sectoren van Vlaanderen en Gauteng. Centrale waarden zijn duurzaamheid, cultuur, participatie en inclusiviteit. Bijzondere aandacht gaat ook naar de modesector, een van de snelst groeiende sectoren in Afrika.

De leerstoel zal de evolutie van cultureel ondernemerschap en beleid in het mondiale Noorden en Zuiden onderzoeken en partners uit verschillende Afrikaanse landen betrekken bij het vergroten van de waardering voor Unesco-conventies en het bevorderen van een cultuur van gedeeld leren en groeien. Alle initiatieven zetten zich ook in voor gendergelijkheid en duurzame praktijken.

“De leerstoel biedt onze studenten een unieke kans op internationalisering”, zegt prof.dr. Annick Schramme (Universiteit Antwerpen). “Een gemengde groep studenten gaat tijdens de Summerschool cultuurbeleid in augustus 2024 op uitwisseling om amateurkunsten/gemeenschapskunsten in beide regio’s vanuit vergelijkend perspectief te onderzoeken. Dit veldonderzoek zal leiden tot aanbevelingen aan de Vlaamse regering en de Zuid-Afrikaanse partners. We gaan intensief samenwerken en kennis en ervaringen delen, met focus op de dekolonisatie van curricula aan onze beide universiteiten.”