Unesco Vlaanderen

Observatorium van vermoorde journalisten

Gepubliceerd op 07/11/2018 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco brengt informatie over vermoorde journalisten in kaart en volgt de gerechtelijke onderzoeken op.

Unesco heeft een 'observatorium van vermoorde journalisten' gelanceerd. Het is een online database met alle informatie over vermoorde journalisten en mediaprofessionals die Unesco sinds 1993 verzamelde. De informatie is verstrekt door het land waarin de moord plaatsvond.

Uit een eerder dit jaar verschenen rapport van de directeur-generaal van Unesco over de veiligheid van journalisten en het gevaar van straffeloosheid blijkt dat er om de vier dagen een journalist of een mediaprofessional wordt vermoord. In 89% van de gevallen blijven de daders ongestraft.

Het observatorium telt 1.293 moorden, waarvan meer dan 80 tot nu toe dit jaar. Iedereen kan de database raadplegen met zoekopties op basis van nationaliteit, land van moord, naam, geslacht, mediatype en werkstatus.

De database biedt ook informatie over de status van gerechtelijke onderzoeken en biedt in veel gevallen documenten van nationale autoriteiten over gerechtelijke procedures. Landenprofielen geven inzicht in niveaus van straffeloosheid per land.