Unesco Vlaanderen

Overstromingen in Pakistan: steun van Unesco voor herstel van erfgoed

Gepubliceerd op 12/09/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco stelt 350.000 dollar ter beschikking van Pakistan om te helpen bij het herstel van door overstromingen beschadigd cultureel erfgoed. De Organisatie werkt ook aan oplossingen voor afstandsonderwijs.

Unesco maakt zich grote zorgen over de hevige en ongekende moessonregens die sinds juni 2022 wijdverbreide overstromingen en aardverschuivingen hebben veroorzaakt in 72 districten in Pakistan. Ongeveer 33 miljoen mensen zijn getroffen en ongeveer 6,4 miljoen mensen hebben momenteel hulp nodig. De overstromingen hebben geleid tot een aanzienlijk verlies aan mensenlevens, evenals verlies van levensonderhoud, onderdak en sociaal en cultureel leven.

Cultureel erfgoed is ook beschadigd door de overstromingen, waaronder de Unesco-werelderfgoedsites 'Archeologische ruïnes in Moenjodaro' en 'Historische monumenten in Makli, Thatta'. Karez in Balochistan, een traditioneel irrigatiesysteem dat op de voorlopige werelderfgoedlijst van Pakistan staat, het Amri-museum en het Sehwan-volks- en ambachtsmuseum, beide in het Jamshoro-district, zijn ook beschadigd door de recente overstromingen.

Eerste noodhulp voor cultureel erfgoed

“Unesco zal helpen om dit erfgoed te herstellen. Op basis van een behoefteanalyse uitgevoerd door ons kantoor in Islamabad, hebben we besloten om 350.000 dollar ter beschikking te stellen uit onze erfgoed- en noodfondsen,” zegt AudreyAzoulay, directeur-generaal van Unesco.

  • 150.000 dollar van het Werelderfgoedfonds ter ondersteuning van herstel- en preventiemaatregelen op de werelderfgoedsites Moenjodaro en Thatta, waaronder het op lange termijn beperken van de gevolgen van natuurrampen.
  • 200.000 dollar van het Erfgoed Noodfonds voor cultureel erfgoed, culturele praktijken en immateriële erfgoedelementen die gevaar lopen in de districten Balochistan, Swat en Larkana.

Mensen niet vergeten

Ook culturele praktijken, zoals ambachten en muziek, die vaak een belangrijke bron van inkomsten zijn, zijn ernstig verstoord. De door Unesco geplande activiteiten zullen niet alleen gericht zijn op het ondersteunen van de nationale responsplannen, maar ook steun bieden aan de kennisdragers, ambachtslieden, ambachtslieden en kunstenaars die hun levensonderhoud hebben verloren door de overstromingen.

Afstandsonderwijs

Het Unesco-kantoor in Islamabad werkt ook samen met de autoriteiten van Pakistan om snel oplossingen voor afstandsonderwijs te bieden om de continuïteit van het onderwijs te waarborgen. Er is al 50.000 dollar voorzien om acties te financieren, met name in de provincie Sindh.