Unesco Vlaanderen

Persvrijheidprijs voor Egyptische fotojournalist

Gepubliceerd op 23/04/2018 door Unesco Platform Vlaanderen

De sinds 2013 opgesloten Egyptische fotojournalist Shawkan is de laureaat van de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid 2018.

De Egyptische fotojournalist Mahmoud Abu Zeid, bekend als Shawkan, krijgt dit jaar de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid.

Shawkan zit sinds 14 augustus 2013 in de gevangenis. Hij werd gearresteerd tijdens een betoging op het Rabaa Al-Adawiya-plein in Caïro. Begin 2017 vroeg de openbaar aanklager in zijn zaak naar verluidt om de doodstraf. De VN-werkgroep inzake Willekeurige Detenties heeft zijn arrestatie en detentie gekwalificeerd als willekeurig en in strijd met de rechten en vrijheden die worden gewaarborgd door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

“De keuze voor Mahmoud Abu Zeid is een eerbetoon aan zijn moed, weerstand en toewijding aan de vrijheid van meningsuiting”, zegt Maria Ressa, voorzitter van de internationale jury die de laureaat selecteerde.

De Prijs wordt op 2 mei uitgereikt  in Ghana als onderdeel van de viering van de Werelddag van de Persvrijheid. Het thema dit jaar is 'Media, justitie en de rechtsstaat: het tegenwicht van de macht'.

De Prijs eert een persoon, organisatie of instelling die een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan de verdediging of promotie van persvrijheid, vooral als dit gebeurde in gevaarlijke omstandigheden. Hij is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, de Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 werd vermoord voor het kantoor van zijn krant El Espectador in Bogota.