Unesco Vlaanderen

Persvrijheidprijs voor Syriër Nizar Nayyouf

Gepubliceerd op 30/03/2000 door Unesco Platform Vlaanderen

De UNESCO Guillermo Cano Wereld Persvrijheid Prijs 2000 gaat naar de Syrische journalist Nizar Nayyouf, hoofdredacteur van het maandblad 'Sawt al-Democratiyya' (de stem van de democratie) dat wordt uitgegeven door het Comité ter Verdediging van de Democratische Vrijheid in Syrië (CDF). Hij is ook medewerker van het weekblad Al-Hurriya.

Sinds 10 januari 1992 zit Nayyouf in de gevangenis. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar dwangarbeid voor zijn lidmaatschap van het verboden CDF en het verspreiden van "foute" informatie. Door foltering en eenzame opsluiting in de militaire gevangenis van Mezze in Damascus, is het naar verluidt dramatisch gesteld met zijn gezondheid.

De prijs wordt jaarlijks toegekend op advies van een onafhankelijke jury van 14 media professionals uit alle streken van de wereld, voorgezeten door de Belgische journaliste Mia Doornaert. De prijs zal op 3 mei 2000 worden uitgereikt in Genève, ter gelegenheid van de Wereld Persvrijheid Dag.

De Wereld Persvrijheid Dag en de UNESCO Guillermo Cano Wereld Persvrijheid Prijs maken deel uit van de inspanningen van de UNESCO om een vrije informatiestroom te bevorderen en de persvrijheid, de onafhankelijkheid van de media en het pluralisme te promoten. De Prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1997 en eert elk jaar een persoon, organisatie of instelling die een opmerkelijke bijdrage leverde aan de verdediging en/of de bevordering van de persvrijheid in de wereld, vooral als daar risico's bij komen kijken.

De voorbije jaren ging de prijs naar Gao Yu (China), Christian Anyanwu (Nigeria) en Jesùs Blancornelas (Mexico). Net als Nizar Nayyouf, zaten Gao Yu en Christian Anyanwu in de gevangenis toen ze de prijs kregen. Ondertussen zijn ze beiden terug op vrije voeten.