Unesco Vlaanderen

Persvrijheidprijs voor Turkse journalist

Gepubliceerd op 11/04/2014 door Unesco Platform Vlaanderen

De 44-jarige Ahmet Şik is de laureaat van de Unesco Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2014. Hij staat bekend als een fervent verdediger van de vrijheid van meningsuiting en heeft zijn carrière gewijd aan het aan de kaak stellen van corruptie en mensenrechtenschendingen. Tussen 1991 en 2011 schreef hij voor verschillende Turkse kranten, waaronder Cumhurriyet, Evrensel, Yeni Yuzyl en, meer recent, Radikal . Hij heeft ook gewerkt als fotojournalist bij Nokta magazine en Reuters News Agency en is lid van de Turkse vakvereniging voor journalisten.

Ahmet Şik kwam voor het eerst in aanraking met de autoriteiten in 2007 na een kritisch artikel in Nokta. Op 3 maart 2011 belandde hij achter de tralies, officieel omdat hij ervan verdacht wordt banden te hebben met Ergenekon, een vermeende terroristische organisatie. Hij riskeert 15 jaar gevangenis. Zijn arrestatie vond plaats kort voor het verschijnen van zijn boek '?mam?n Ordusu' (Het leger van de Imam) dat in beslag is genomen en werd verboden. Het kantoor van de uitgever en dat van Radikal, waar Ahmet Şik werkte, werden doorzocht.

In afwachting van zijn proces is Ahmet Şik vrijgelaten in maart 2012. Hij ging terug aan de slag in de zomer van 2013 en raakte gewond toen hij verslag uitbracht van betogingen in het Gezipark in Istanboel.

De Guillermo Cano World Press Freedom Prize werd in 1997 opgericht door de Uitvoerende Raad van Unesco. De Prijs eert een persoon, organisatie of instelling die een opmerkelijke bijdrage leverde aan de verdediging en / of de bevordering van de persvrijheid in de wereld, vooral wanneer dit gebeurde met gevaar voor de eigen veiligheid. Kandidaten worden voorgedragen door de lidstaten van Unesco en door regionale en internationale organisaties die actief zijn op het gebied van journalistiek en de vrijheid van meningsuiting. De laureaten worden gekozen door een internationale vakjury waarvan de leden worden benoemd door de directeur-generaal van Unesco voor een periode van drie jaar, eenmaal verlengbaar.

De uitreiking van de Unesco Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2014 is gepland voor 2 mei, aan de vooravond van de Werelddag voor de Persvrijheid. De ceremonie vindt plaats op de hoofdzetel van Unesco in Parijs. De laureaat krijgt een bedrag van 25 000 dollar.


Meer over de Unesco Guillermo Cano World Press Freedom Prize

Meer over het werk van Unesco ter verdediging en bevordering van de vrijheid van meningsuiting