Unesco Vlaanderen

Prikkel leerlingen met Unesco’s register van documentair erfgoed

Gepubliceerd op 07/10/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco lanceert een online cursus om leerkrachten te inspireren om in de klas aan de slag te gaan met haar register van documentair erfgoed.

Het Memory of the World programma van Unesco stimuleert sinds 1992 het behoud, de toegankelijkheid en het bewustzijn van documentair erfgoed. Het Memory of the World Register bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de mensheid. Het Register bestaat uit belangrijke historische items van over de hele wereld, variërend van oude manuscripten tot muziek en audiovisueel materiaal.

De cursus bestaat uit vier hoofdstukken, compleet met interactieve functies en audiovisueel materiaal. Het eerste hoofdstuk is een introductie over het Memory of the World programma. Het tweede hoofdstuk geeft concrete ideeën over welke Registeritems geschikt zijn om te gebruiken in de klas. Het biedt ook praktische casestudy's en manieren om de leerervaring van leerlingen te verbeteren.

Het derde hoofdstuk bevat kant-en-klare lesplannen die leerkrachten kunnen downloaden en direct in hun klas kunnen gebruiken. Ten slotte geeft het vierde hoofdstuk tips voor het opbouwen van samenwerkingsverbanden met lokale gemeenschappen, maar ook met archieven, bibliotheken, musea en andere instellingen.