Unesco Vlaanderen

Project voor meer veiligheid in de Arabische regio uit de startblokken

Gepubliceerd op 05/09/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

Promoting the Human Security Concept in the Arab Region is een nieuw project ter bevordering van de humanitaire veiligheid in de Arabische regio. Het is een samenwerking tussen de UNESCO, het UN Office of Coordination of Humanitarian Affairs en de Liga van Arabische Staten. Het project wil beleidsmakers, academici, het middenveld en de bevolking het concept van humanitaire veiligheid beter doen begrijpen en aanvaarden. Met de juiste analyses, een efficiënt beleid en strategische samenwerking kan de humanitaire veiligheid verbeteren, zo luidt het vertrekpunt.

De drie partners zullen een speciale Human Security Unit oprichten om het project uit te werken. Er zullen studies en beleidsbrieven verschijnen over armoedebestrijding, milieu, democratie, mensenrechten en het omgaan met postconflictsituaties. In april 2008 is er een internationale conferentie gepland om de problematiek te bespreken.

Het project volgt op de Arabische publicatie van het Human Security Now rapport (25 november 2004) van de Commissie voor Humanitaire Veiligheid, en op de internationale conferentie over humanitaire veiligheid in de Arabische staten die de UNESCO en het Regional Security Center at the Jordan Institute of Diplomacy organiseerde in maart 2005. Het wordt gefinancierd door de Japanse regering via het UN Trust Fund for Human Security (UNTFHS) voor een bedrag van 214.500 dollar.