Unesco Vlaanderen

Rien n’est pardonné: de meest beschermde vrouw van Frankrijk

Gepubliceerd op 26/10/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

Filmvoorstelling in Brussel n.a.v. de Internationale Dag tegen de Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen de Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten, organiseert het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties samen het Departement Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid, op 2 november 2017 een vertoning van de film Rien n’est pardonné van de Vlaamse regisseurs Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe.

Rien n’est pardonné vertelt het verhaal van de Frans-Marokkaanse activiste en journaliste Zineb El Rhazoui. Zij ontvluchtte haar thuisland Marokko na de Arabische Lente. In Parijs startte ze een nieuw professioneel leven op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Tot de terreur genadeloos toesloeg. Zineb El Rhazoui was toen niet in Parijs, maar haar leven nam daarna een radicale wending. Van gecensureerde journaliste in Marokko werd ze de meest beschermde vrouw van Frankrijk.

Na de vertoning volgt een panelgesprek met de regisseurs en Nicolas Vadot, politiek cartoonist bij Le Vif/L'Express en L'Echo.

Uit cijfers van Unesco blijkt dat sinds 2006 meer dan achthonderd journalisten wereldwijd zijn vermoord. Slechts 7 procent van deze moorden wordt opgelost. De bescherming van journalisten en de strijd tegen straffeloosheid is onderdeel van het zestiende Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) van de Verenigde Naties, gericht op toegang tot informatie en de bescherming van fundamentele vrijheden.

Praktisch

Vertoning film “Rien n’est pardonné” gevolgd door panelgesprek
Donderdag 2 november 2017 om 19u
CINEMA GALERIES, Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel

Inschrijven

Deelname is gratis, maar gezien het beperkt aantal plaatsen vragen de organisatoren om in te schrijven met naam, voornaam en geboortedatum uiterlijk op 30 oktober via multilateraal@vlaanderen.be
Opgelet: deze vereiste geldt eveneens voor een eventueel vergezellende partner.

Na inschrijving laten de organisatoren u spoedig weten of ze voor u een plaats konden reserveren.