Unesco Vlaanderen

Sint-Sofiakathedraal in Kiev en historisch stadscentrum van L’viv op Lijst van bedreigd werelderfgoed

Gepubliceerd op 18/09/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Werelderfgoedcomité van Unesco besloot op 15 september 2013 om de Sint-Sophia kathedraal en bijbehorend Kiev-Pechersk Lavra kloostercomplex en het historisch centrum van L’viv in Oekraïne in te schrijven op de Lijst van bedreigd werelderfgoed omwille van de Russische aanvallen op het cultureel erfgoed van het land.

Ondanks de vele inspanningen van de Oekraïense autoriteiten om hun cultureel erfgoed te beschermen, zijn beide werelderfgoedsites voortdurend bedreigd sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari 2022, aldus het Werelderfgoedcomité.

Hun opname op de Lijst van bedreigd werelderfgoed herinnert de 195 staten die partij zijn bij de Werelderfgoedconventie aan hun verantwoordelijkheid om deze gebieden te monitoren en bij te dragen aan de bescherming ervan. Het opent ook de deur voor aanvullende financiële en technische hulp om nieuwe noodmaatregelen te implementeren – in lijn met de maatregelen die Oekraïne al samen met Unesco heeft genomen.

Eerder dit jaar, in januari, paste het Werelderfgoedcomité een noodprocedure toe om het historisch centrum van Odessa in te schrijven op de Werelderfgoedlijst en de Lijst van bedreigd werelderfgoed.

De Sint-Sophia kathedraal en bijbehorend Kiev-Pechersk Lavra kloostercomplex

De Sint-Sophia kathedraal van Kiev werd ontworpen om te wedijveren met de Hagia Sophia in Constantinopel. De kathedraal symboliseert het 'nieuwe Constantinopel', de hoofdstad van het christelijk vorstendom Kiev dat in de 11e eeuw werd gebouwd in een – na de bekering van Sint Vladimir in 988 – geëvangeliseerd gebied. Kiev-Pechersk Lavra is van uitzonderlijke betekenis binnen het nationale Oekraïense erfgoed. De oude kloosterstichting speelt een zeer belangrijke rol in het geestelijke en intellectuele leven van de Russische wereld. Het droeg bij aan de verspreiding van het orthodoxe geloof en gedachtegoed in de Russische wereld van de 17e tot de 19e eeuw.

Het historisch centrum van L’viv

De stad L’viv werd opgericht in de late middeleeuwen en was gedurende enkele eeuwen een bloeiend administratief, religieus en commercieel centrum. De middeleeuwse stedelijke topografie is vrijwel helemaal intact gebleven, samen met mooie gebouwen uit de Barok en latere periodes. Er is ook bewijs van de etnische gemeenschappen die er woonden. De politieke en commerciële rol van L'viv trok Oekraïense, Armeense, Joodse , Duitse, Poolse, Italiaanse en Hongaarse groepen. Vanwege hun verschillende culturele en religieuze tradities vestigden ze zich afzonderlijk van elkaar, maar waren onderling afhankelijk. Het resultaat is een modern stadsbeeld met architectonische en artistieke meesterwerken waarin Oost-Europese tradities samensmelten met Duitse en Italiaanse.