Unesco Vlaanderen

Oproep: Neem deel aan het World Heritage Young Professionals Forum

Gepubliceerd op 08/04/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Werelderfgoedcentrum van Unesco nodigt mensen tussen 23 en 32 jaar oud, die professioneel bezig zijn met het beheer of de bescherming van natuurlijk of cultureel werelderfgoed, uit om zich kandidaat te stellen om deel te nemen aan het World Heritage Young Professionals Forum in India van 14 tot 23 juli 2024.

Het World Heritage Young Professionals Forum wordt georganiseerd in het kader van de 46ste bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité van Unesco.

Het thema van het World Heritage Young Professionals Forum is ‘Werelderfgoed in de 21e eeuw: capaciteiten opbouwen en kansen verkennen voor jongeren’. Het algemene doel van het forum is het verdiepen van de kennis en vaardigheden van jonge professionals op het gebied van het beschermen, behouden en promoten van natuurlijk en cultureel erfgoed. Begeleid door lokale en internationale experts, en door middel van een verscheidenheid aan presentaties, rondetafelgesprekken, discussies en locatiebezoeken, zullen de jonge professionals gezamenlijk de mogelijkheden verkennen van het beheer van erfgoed met een aanpak die geworteld is in gemeenschapsbetrokkenheid en collectieve participatie, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Inzicht in de verwezenlijkingen en uitdagingen van de Werelderfgoedconventie
  • Klimaatverandering en de impact ervan op werelderfgoedsites
  • Integratie van innovatieve technologieën voor de promotie van werelderfgoed
  • Het behoud van werelderfgoed benutten als een participatieve aanpak samen met gemeenschappen
  • Versterken van duurzaam toerisme en ontwikkeling door jong ondernemerschap

Tijdens het forum krijgen de deelnemers ook de gelegenheid om vertrouwd te raken met het lokale Indiase erfgoed en het beheer ervan. Aan het einde van het forum zullen de jonge professionals een gemeenschappelijke verklaring presenteren aan het Werelderfgoedcomité.