Unesco Vlaanderen

Stop het cultureel erfgoed van een ander niet in je reistas

Gepubliceerd op 26/01/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

 

Toerisme is een van de meest lucratieve industrieën ter wereld. Cultureel toerisme kan een positieve invloed hebben op de economische en sociale ontwikkeling en kan helpen om de onderlinge verstandhouding tussen mensen te verbeteren.

Voorzichtigheid is echter geboden bij de impact van toerisme op het in stand houden van cultureel erfgoed en de illegale handel in cultuurobjecten. Daar waar het kopen van souvenirs de lokale economie kan stimuleren, is het illegaal exporteren van beschermde cultuurobjecten een bedreiging voor zowel het cultureel erfgoed zelf als voor het potentieel van cultuur als motor voor economische ontwikkeling.

Daarom zoekt Unesco samenwerking met de toeristische industrie om het bewustzijn van toeristen en het brede publiek te vergroten over het belang van duurzaam toerisme en de noodzaak om cultureel erfgoed te beschermen.

Op de website van de Franse poot van Lonely Planet, de bekende uitgever van reisgidsen, is een artikel verschenen dat toeristen waarschuwt voor de risico's verbonden aan de illegale handel van cultuurobjecten. Binnenkort zullen ook de papieren reisgidsen voor bepaalde landen - waar cultuurobjecten bijzonder gevaar lopen - een artikel bevatten om bewustzijn voor de problematiek te creëren. Unesco hoopt in de toekomst nog meer gezamenlijke initiatieven te kunnen ontwikkelen die reizigers en het brede publiek bewust maken van het belang om cultureel erfgoed te vrijwaren voor toekomstige generaties.